Δένδιας: Να γίνει ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία και για Έλληνες

Συλλυπητήρια από τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας για τον θάνατο ομογενών  

Νίκος Δένδιας με ΥΠΕΞ Αυστρίας

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.

Nίκος Δένδιας: Συνάντηση με τη Βρετανίδα ΥΠΕΞ στο Λονδίνο 
    

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, συζήτησαν σχετικά με τις κυρώσεις, τη «συντονισμένη αντίδραση κατά της εισβολής», όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, στις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του. «Είχαμε ξεκάθαρη θέση ότι όλοι όσοι είναι συνδεδεμένοι με την ΕΕ πρέπει να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις» υπογράμμισε και κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να έχουμε διάφορα επίπεδα ανάμειξης σε αυτή την κρίση. Όλα τα κράτη που αποδέχονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του θα πρέπει να έχουν μία κοινή θέση» διαμήνυσε με σαφήνεια.

Ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε ότι  «η τεράστια ουκρανική κρίση, η εισβολή στα ουκρανικά Βαρώσια έχει δημιουργήσει μια ενότητα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία ήταν απίθανη μόλις μερικές μέρες πριν» και προσέθεσε ότι η κατάσταση αυτή εγείρει μεγάλες προκλήσεις. 
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών επικεντρώθηκε στην ελληνική κοινότητα στη Μαριούπολη και στη γύρω περιοχή και στην ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους ανθρώπους που επιθυμούν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Κάνοντας ειδική αναφορά στη σημαντική ελληνικό κοινότητα στην Ουκρανία, γύρω από τη Μαριούπολη, περίπου 150.000 ανθρώπους, ευχαρίστησε τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ για τη συμπόνια του σε ό,τι αφορά τις απώλειες των Ελλήνων ομογενών στην περιοχή.  

Τι συμβολίζει το Ζ των Ρώσων στην Ουκρανία


Επίσης, τόνισε πως η Ελλάδα έχει τον Γενικό της Πρόξενο, «τον τελευταίο Ευρωπαίο διπλωμάτη εκεί», στη Μαριούπολη και ανέφερε πως υπάρχουν δύσκολες συνθήκες για την απομάκρυνσή του από την περιοχή. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, Χέλγκα Σμιτ, επισημαίνοντας πως «προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούμε τελικά να ανοίξουμε τον ανθρωπιστικό διάδρομο». 

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκαν στη φροντίδα των μεταναστών και τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά αυτό. Με αφορμή αυτό, ευχαρίστησε την Αυστρία για την αρωγή της στη μεταναστευτική κρίση στα ελληνικά σύνορα. 

Δένδιας: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση «Νόστος 4»

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως αν και η κατάσταση στην Ουκρανία τα καλύπτει όλα, οι προκλήσεις όμως παραμένουν. 
Τέλος σε ερώτηση για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα στηρίζεται ενεργειακά από τη Ρωσία 30%, προσθέτοντας πως άλλες χώρες εξαρτώνται περισσότερο από τη χώρα μας. «Θέλω να ακούσω τις απόψεις τους στο Συμβούλιο Υπουργών πριν από τη διαμόρφωση μίας αντίδρασης. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν τρόπο κατά τον οποίο η διαφοροποίηση [στην ενέργεια] να μπορεί να υπάρξει στην Ευρώπη» συμπλήρωσε και υπογράμμισε τη σημασία των μονάδων υγροποιημένου αερίου που μπορούν να εισάγουν αέριο από άλλες πηγές, όπως το Κατάρ και τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη μπορεί να έχει επιλογή, στο μέλλον, επισήμανε καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Σάλενμπεργκ: Να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι άμαχοι

Την ανάγκη να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι άμαχοι από τις ουκρανικές πόλεις που δέχονται τη ρωσική επίθεση και να διασφαλιστεί παράλληλα η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέδειξε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. 

Ο κ. Σάλενμπεργκ καταδίκασε «άνευ όρων την βάναυση επίθεση εναντίον μιας γειτονικής χώρας, τη βία σε βάρος αμάχων και τις αναφερθείσες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» και εξέφρασε τη θλίψη του για τους Έλληνες που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.  Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, διευκρίνισε ότι «συναισθηματικά η θέση του Κιέβου είναι απολύτως κατανοητή, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, προκειμένου να μην δημιουργήσουμε προσδοκίες τις οποίες δεν μπορούμε αργότερα να ικανοποιήσουμε».

«Είναι μια σκοτεινή στιγμή για την Ευρώπη», παραδέχθηκε ο κ. Σάλενμπεργκ, σημείωσε ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα «μαθαίνουμε και ασκούμε περισσότερη γεωπολιτική από ό,τι επί πολλά χρόνια» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενότητα που επιδεικνύεται, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανέφερε ότι υπήρξε βασικό θέμα των συνομιλιών του, πριν από τρεις εβδομάδες, στο Κίεβο. «Συναισθηματικά, κατανοώ 100% τη θέση των φίλων μας στο Κίεβο. Αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να μην δημιουργήσουμε προσδοκίες τις οποίες μετά δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε. Και να είμαστε ρεαλιστές, διότι δεν θα άλλαζε τίποτα σε ό,τι αφορά τις τρομερές στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας και την καταστροφή που υφίστανται οι Ουκρανοί», εξήγησε ο αυστριακός υπουργός. 

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Σάλενμπεργκ προειδοποίησε ότι και εκεί, όπως και σε άλλες περιοχές, όπως η Μολδαβία, ή θα επικρατήσει ο ευρωπαϊκός, δυτικός τρόπος ζωής ή άλλα συστήματα, άλλων χωρών, είτε της Ρωσίας είτε της Κίνας είτε της Τουρκίας και τόνισε την ανάγκη η περιοχή να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στην ΕΕ.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top