Τι συμβολίζει το Ζ των Ρώσων στην Ουκρανία

Από τα τανκς στους αθλητικούς χώρους το μυστηριώδες σύμβολο

Το ρεπορτάζ του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Star για τις εξελίξεις στις πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία  

Η «σοκαριστική» απόφαση Ρώσου αθλητή στη να φορέσει ένα «Ζ» που συνδέεται με την υποστήριξη της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία στους  Χειμερινούς  Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο συγκέντρωσε και πάλι την παγκόσμια προσοχή στο «μυστηριώδες» σύμβολο. 

Αλλά και ο αθλητής Ιβάν Κούλιακ που τερμάτισε τρίτος στον τελικό των παράλληλων ζυγών στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ντόχα του Κατάρ το Σαββατοκύριακο,  επέδειξε το γράμμα «Z»  στο μπροστινό μέρος της στολής του καθώς στεκόταν στο βάθρο δίπλα στον Ουκρανό αντίπαλό του Ίλια Κοβτούν, ο οποίος κέρδισε το χρυσό.

Ιβάν Κούλιακ

Το «Z» σαρώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού πρώτα εμφανίστηκε ως αναγνωριστικό στα ρωσικά άρματα μάχης.

Σύμφωνα με την Evening Standard, σχετικά με το τι συμβολίζει το «Ζ», παρότι  δεν υπάρχει το γράμμα στο κυριλλικό ρωσικό αλφάβητο, υπήρχε ζωγραφισμένο σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εβδομάδες ακόμα πριν την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου! 

Εξηγώντας το φαινόμενο στο Twitter, η Galina Starovoitova έγραψε: «Το Z είναι ένα γράμμα που ο ρωσικός στρατός βάζει στα οχήματά του που αναχωρούν για την Ουκρανία.


Κάποιοι ερμηνεύουν το Ζ ως Za Popedu (για τη νίκη). Άλλοι ως Zapad (Δύση).

Σε κάθε περίπτωση το σύμβολο που εφευρέθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε σύμβολο νέας Ρωσικής ιδεολογίας και εθνικής ταυτότητας». 

Οι ερμηνείες του Z των Ρώσων στην Ουκρανία

Οι ερμηνείες του Z των Ρώσων στην Ουκρανία (πηγή: κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star) 

Μπορεί οι ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποίησαν το Ζ ως σύμβολο αναγνώρισης στα οχήματά τους στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Μόσχας στη γειτονική χώρα, είχε  εντοπιστεί όμως σε ρωσικά άρματα μάχης και στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούν τα σήματα που αποκτήθηκαν μετά τη δολοφονία Ουκρανών στρατιωτών για να σχηματίσουν ένα Ζ σε φωτογραφίες τροπαίων.

Όλος ο πλανήτης κλείνει σπίτια στη βομβαρδισμένη Ουκρανία μέσω Airbnb

Τόσο ρωσικά ΜΜΕ όσο και λογαριασμοί social media που υποστηρίζουν την εισβολή προσθέτουν αρκετές φορές  ένα Z στα ονόματα ή τα λογότυπά τους, ενώ το σήμα του Z μέσω των δακτύλων είναι δημοφιλές και μεταξύ των Ρώσων streamers στο διαδίκτυο.

Το ίδιο σύμβολο έχει υιοθετηθεί από Ρώσους εθνικιστές και influencers στο instagram, ενώ οι πολιτικοί υποστηρικτές του  Πούτιν Mikhail Delyagin και Maria Butina έχουν εντοπιστεί να φορούν σήματα Z και μπλουζάκια.

Έχουν επίσης εμφανιστεί δύο προπαγανδιστικά βίντεο που δείχνουν εκατοντάδες Ρώσους με πανομοιότυπες μαύρες μπλούζες με λευκό Ζ.

«Για τη Ρωσία, για τον Πρόεδρο!» τραγουδάνε όλοι μαζί, όπως επίσης «Για τη Ρωσία, για τον Πούτιν!». 

Γιατί τα τελικά σχηματίζουν το Z; Και είναι το Ζ μέρος της ρωσικής πολεμικής τακτικής;

Ο καθηγητής Michael Clarke, πρώην διευθυντής του think tank Rusi, δήλωσε στο Sky News: 

«Συχνά αυτά τα σύμβολα βασίζονται στην τοποθεσία, για να συνεννοούνται πού κατευθύνεται μια μονάδα.

Εάν ήταν μόνο για να επισημάνουν τα οχήματα ως ρωσικά, θα μπορούσαν απλά να χρησιμοποιήσουν κάποιο σύμβολο.

Το γεγονός ότι είναι διαφορετικά σημαίνει  περισσότερα. Είναι πιθανώς σημάδια που δηλώνουν ποιες μονάδες κατευθύνονται προς τα βορειοανατολικά ή βορειοδυτικά μιας περιοχής, για παράδειγμα». 

Το Ζ θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει «φίλια πυρά» μεταξύ οχημάτων ρωσικών πολεμικών μονάδων, καθώς συχνά τα ρωσικά και ουκρανικά άρματα μάχης είναι του ίδιου μοντέλου της σοβιετικής εποχής. 

Σύμβολα Ζ έχουν επίσης ζωγραφιστεί στις μπροστινές πόρτες της Ουκρανίας, σε περιοχές που έχουν καταληφθεί με επιτυχία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Παρά τις ερμηνείες,  το «μυστήριο» παραμένει, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι ίδιοι οι Ρώσοι τι σημαίνει. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top