Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Τέλος και στη Μεγάλη Βρετανία το ρωσικό πετρέλαιο

 Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο - Ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star στην Ουάσιγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε και επίσημα την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε δηλώσεις του σήμερα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία πιο ουσιαστική κίνηση που θα πλήξει ακόμα περισσότερο τη ρωσική οικονομία και την πολεμική μηχανή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνει ο Μπάιντεν

Σήμερα, ανακοινώνω πως οι ΗΠΑ στοχεύουν την κεντρική αρτηρία της ρωσικής οικονομίας… Ο αμερικανικός λαός θα προκαλέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας. Τόνισε, δε, ότι το εμπάργκο αυτό θα αφορά επίσης τις εισαγωγές αερίου και ενέργειας από τη Ρωσία.

Κομισιόν: Μέτρα για ευάλωτους καταναλωτές λόγω της αύξησης των τιμών 

«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς».

 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι έλαβε αυτή την απόφαση μετά από διαβουλεύεσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους δε θα μπορέσουν να πάρουν τα ίδια μέτρα, εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς αναμένεται νέα αύξηση των τιμών του αερίου.

Συνεχίζεται το «ράλι» τιμών στο φυσικό αέριο λόγω Ουκρανίας 

Σημειώνεται ότι το ρωσικό πετρέλαιο αντιστοιχεί μόνο στο 8% των εισαγωγών στις ΗΠΑ και στο 4% της κατανάλωσης πετρελαϊκών προϊόντων. Οι ΗΠΑ δεν εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία. Εμείς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα που δεν μπορούν να κάνουν. Παραμένουμε ενωμένοι στο στόχο μας να συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Πούτιν. Η ελευθερία κοστίζει, αλλά έπρεπε να κάνω αυτό το βήμα μιλώντας με τον Ζελένσκι και βλέποντας αυτή την κατάσταση.

«Δώσαμε 1 δις δολάρια συν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και συντονισμό για την παράδοση οπλισμού από τους συμμάχους. Θα χρειαστεί βοήθεια για τους δεκάδες χιλιάδες που φεύγουν σε γειτονικές χώρες. Καθιστώ σαφές ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται την ευθύνη για τους πρόσφυγες ώστε να μην υποστούν όλο το κόστος οι χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν τόνισε ακόμα ότι η Ουκρανία δε θα γίνει ποτέ το συνώνυμο της νίκης για τον Πούτιν. «Ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να συνεχίζει, με κάθε κόστος, την προώθησή του, με τρομακτικό τίμημα, όμως είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ το συνώνυμο της νίκης του. Ο Πούτιν μπορεί τελικά να καταλάβει μια πόλη, αλλά δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατήσει τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Και η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τα χνάρια των ΗΠΑ ακολουθεί και η Μεγάλη Βρετανία η οποία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

«Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top