Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνει ο Μπάιντεν

Η Ρωσία απειλεί να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία

«Είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια της χώρας», είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Στις 17.45 ώρα Ελλάδος θα ανακοινώσει ο Τζο Μπαιντεν επίσημα το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, η οποία απείλησε ότι μπορεί να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία εάν η Δύση προχωρήσει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι «η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», προκαλώντας υπερδιπλασιασμό στις τιμές στα 300 δολάρια το βαρέλι.

Μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία σχεδιάζει η Ευρώπη

Οι ΗΠΑ διερευνούν μια πιθανή απαγόρευση σε συνεργασία με τους συμμάχους ως τρόπο τιμωρίας της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, όμως η Γερμανία και η Ολλανδία απέρριψαν το σχέδιο τη Δευτέρα.

Η ΕΕ λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και δεν έχει εύκολα διαθέσιμα υποκατάστατα εάν διακοπεί ο εφοδιασμός.

Από την άλλη, το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα επηρεαστεί άμεσα από τη διακοπή του εφοδιασμού, καθώς εισάγει λιγότερο από το 5% του φυσικού αερίου του από τη Ρωσία, ωστόσο θα επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η ζήτηση στην Ευρώπη αυξάνεται.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν εξετάζει σχέδιο τερματισμού της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Με αυτό το σχέδιο, θα προκληθεί μείωση των αναγκών εισαγωγής κατά σχεδόν 80%. 

Ωστόσο σε μια ομιλία στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο κ. Νόβακ υποστήριξε ότι θα ήταν «αδύνατο να βρεθεί γρήγορα ένας αντικαταστάτης για το ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά». «Θα χρειαστούν χρόνια και θα είναι ακόμα πολύ πιο ακριβό για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Τελικά, θα πληγωθούν περισσότερο από αυτό το αποτέλεσμα», ανέφερε.

Φυσικό Αέριο: Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι έχει σταλεί επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας.

Bloomberg: Η ΕΕ ετοιμάζει «γιγαντιαίο» ευρωομολόγο για ενέργεια και άμυνα

Συμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΕ και στην Κομισιόν προτείνει να θεσμοθετηθεί ανώτατο περιθώριο κέρδους -αφού υπολογιστεί το κόστος- πάνω στα συμβόλαια προμήθειας του φυσικού αερίου.

Ομαδοποιημένες αγορές ενέργειας προτείνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Η Ευρώπη έχει λύσεις για να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, προσθέτοντας ότι επιδιώκει να επιταχύνει την εφαρμογή τους ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση του χειμώνα 2022-2023.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν «κλειδωμένες» για τους καταναλωτές στην Γαλλία, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε μία σειρά ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση του «σοκ του φυσικού αερίου» που συνδέεται με την ρωσο-ουκρανική σύρραξη και τις συνέπειές της στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Φον ντερ Λάιεν: «Η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας»

«Η ανεξαρτησία δε βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία είναι εξαρτημένη κατά 20% για την τροφοδοσία της σε ρωσικό φυσικό αέριο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 40%, η Γερμανία είναι στο 55% και ορισμένες χώρες είναι απολύτως εξαρτημένες (...) για παράδειγμα για τη Φινλανδία το 100% του ρωσικού αερίου προέρχεται από την Ρωσία», υπενθύμισε ο Γάλλος υπουργός στο περιθώριο επίσκεψής του στην μονάδα παραγωγής υδρογόνου Air Liquide στην Νορμανδία, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «συλλογική ευρωπαϊκή λύση» για το θέμα.

Μεταξύ των λύσεων, ο Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της αποθήκευσης φυσικού αερίου το καλοκαίρι και την πλήρωση κατά 90% των αποθεμάτων για την αντιμετώπιση του χειμώνα του 2022.

«Η πρόκληση δεν είναι για τώρα, είναι για τον χειμώνα 2022-2023», υπενθύμισε.

«Δεύτερη δυνατότητα: ομαδικές αγορές, από κοινού, για την συγκρότηση μετώπου και την επίτευξη λιγότερο υψηλής ταρίφας», είπε.

Τρίτον, η επιδίωξη διαφοροποίησης των προμηθειών» με άλλους παραγωγούς.

Ως τέταρτη λύση πρότεινε τη βελτίωση της λειτουργίας των τερματικών σταθμών LNG. «Υπάρχουν επτά στην Ισπανία, τέσσερις στην Γαλλία και δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας στην Γερμανία. Μπορούμε να βελτιώσουμε την λειτουργία των τερματικών σταθμών για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Απέναντι στο «σοκ του φυσικού αερίου», ο Μπρουνό Λεμέρ αναφέρθηκε στη δυνατότητα εκμετάλλευσης της βιομάζας και του βιοαερίου, «εναλλακτικών λύσεων που παράγονται στη Γαλλία και θα επιτρέψουν να ανεξαρτητοποιηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top