Ουκρανία: Πήραν «φωτιά» οι τιμές των σιτηρών – Σε υψηλά 14 ετών

Φόβοι για αισθητές αυξήσεις σε ψωμί και δημητριακά

Σε υψηλά 14 ετών έφτασε η τιμή των σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας έντονους φόβους για αισθητές αυξήσεις στο ψωμί, τα δημητριακά και άλλα προϊόντα με βάση το αλεύρι.

Οι αποστολές φορτίων με σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία (δύο από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στον κόσμο) έχουν «παγώσει», με αποτέλεσμα η τιμή στα σιτηρά να εκτοξευτεί.

Οικονόμου: Δεν εξηγούνται κάποιες αυξήσεις

Την Τετάρτη έφτασε μέχρι τα 390 ευρώ ανά τόνο. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, τρεις ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή ήταν στα 274 ευρώ/τόνο.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα λόγω της αύξησης των σιτηρών κατά περίπου 80% σε σύγκριση με το 2020 και κυρίως λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί κατά περίπου 8%-10%.

Όλα αυτά, μάλιστα, όταν οι αρτοποιοί λένε πως το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεών έχει τριπλασιαστεί λόγω των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω.

«Ασφυξία» σε επιχειρήσεις: Το 36% του τζίρου πάει σε λογαριασμούς ρεύματος

Η κυβέρνηση με το πλαφόν κέρδους, που ψήφισε την Πέμπτη, στη Βουλή θέλει να περιορίσει το νέο κύμα ανατιμήσεων σε σειρά προϊόντων, «μπλοκάροντας» τουλάχιστον τα φαινόμενα κερδοσκοπίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top