Μητσοτάκης: Έρχεται panic button στα κινητά για γυναίκες σε κίνδυνο

Η Γιορτή της Γυναίκας είναι αφορμή όχι να ευχηθούμε, αλλά να αγωνιστούμε

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφορμή όχι για να ευχηθούμε, αλλά για να αγωνιστούμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά την ομιλία του στη συζήτηση «Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες για τη θεμελίωση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Ο πρωθυπουργός είπε πως το μήνυμα της ημέρας αποτυπώνεται σε ένα πρόσωπο, «τη γυναίκα της Ουκρανίας που έμεινε στην πατρίδα της να την υπερασπιστεί από την εισβολή των Ρώσων αλλά και σε χιλιάδες άλλες που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς».

«Η συμπαράστασή μας στη γυναίκα της Ουκρανίας είναι αγώνας για κάθε γυναίκα πάνω στη γη, για ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η Ελλάδα για πρώτη φορά απέκτησε σχέδιο για την ισότητα των δύο φύλων.

«Γεφυρώθηκαν νομοθετικά οι ανισότητες στις αμοιβές. Οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση. Το επίδομα γένησης και επέκταση γονικών αδειών βοηθούν κυρίως τις γυναίκες να συνδυάζουν καριέρα και οικογένεια. Αυτό τον μήνα ξεκινά ο θεσμός νταντάδες της γειτονιάς. Ξεκινά η λειτουργία του κέντρου καινοτομίας γυναικών» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι προκλήσεις που αντιμετώπιζουν οι Ευρωπαίες

Παράλληλα, σημείωσε πως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται σε όλες τις φιλοξενούμενες στους ξενώνες κακοποιημένων γυναικών.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στην κρατική μέριμνα και για την υγεία των γυναικών, κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου μαστού «Φώφη Γεννηματά». Θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου και θα ωφελήσει 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας από 50 – 69 ετών πολλές από τις οποίες δεν θα έχουν κάνει ούτε μια μαστογραφία.

Έρχεται panic button στα κινητά για γυναίκες σε κίνδυνο

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στις γυναικοκτονίες, που αυξήθηκαν κατά την πανδημία, ανακοίνωσε και μία ακόμα πρωτοποριακή εφαρμογή.

«Σύντομα, με την βοήθεια της Vodafone θα δημιουργηθεί εφαρμογή που θα επιτρέπει στη γυναίκα, που κινδυνεύει, να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το panic button χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και ήταν αίτημα πολλών γυναικείων οργανώσεων», εξήγησε.

Σακελλαροπούλου: Έχουμε στο μυαλό μας τις γυναίκες της Ουκρανίας

«Μια ημέρα σαν τη σημερινή, ημέρα τιμής για τις γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο, έχουμε στην καρδιά και στο μυαλό μας τις γυναίκες της Ουκρανίας. Εκείνες που έμειναν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, που αντιμετωπίζουν άοπλες τα ρωσικά τανκς, που αφουγκράζονται το βουητό του πολέμου κλεισμένες στα υπόγεια των σπιτιών τους ή στις στοές του μετρό σφίγγοντας στην αγκαλιά τους τα μωρά τους, ή τα φέρνουν στον κόσμο ενώ γύρω τους πέφτουν οι βόμβες», είπε στην ομιλία της στη Βουλή η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «μας ξεπερνά ο πόνος και η οργή, η απελπισία και το σθένος που τις συνοδεύουν όταν πολεμούν, όταν συντρέχουν τους τραυματίες, όταν βαδίζουν μέσα στο κρύο και την ομίχλη αναζητώντας καταφύγιο».

Όπως είπε, το σημερινό δράμα στην Ουκρανία «αναμοχλεύει οδυνηρές μνήμες της δικής μας ιστορίας, της δικής μας προσφυγιάς. Την τραγωδία του 1922, το δράμα της Κύπρου. Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, οι εικόνες των γυναικών της Ουκρανίας θυμίζουν εκείνες που έφτασαν από τη γη της Ιωνίας στην Ελλάδα, έχοντας χάσει τα πάντα, αλλά κρατώντας μέσα τους ζωντανή την ελπίδα και το κουράγιο για μια καινούργια αρχή».

Παράλληλα, έκανε και μια αναδρομή στη δική μας ιστορία, επισημαίνοντας ότι «στις ηρωικές εξεγέρσεις μας, στις εθνικές διεκδικήσεις μας, στους θριάμβους και τις ήττες μας, θα συναντήσουμε πολλές μορφές γενναίων Ελληνίδων, που τις κρίσιμες στιγμές του εθνικού μας βίου πέρασαν στο προσκήνιο της ιστορίας και της δημόσιας ζωής, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, εργάστηκαν σκληρά και συνέβαλαν τα μέγιστα στην οικοδόμηση του νέου ελληνικού κράτους».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top