Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Οι προκλήσεις που αντιμετώπιζουν οι Ευρωπαίες

Η θέση της γυναίκας στον εργασιακό τομέα και η ενδοοικογενειακή βία

γυναίκα/ unsplash

Οι επίτροποι Βέρα Γιούροβα και Έλενα Ντάλι γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας όχι μόνο με ωραία λόγια, αλλά με νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυστηρότερα τη βία κατά των γυναικών. Πρόκειται για μια πρώτη φορά για το θεσμικό όργανο της ΕΕ. 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι γιορτάζουμε και πότε καθιερώθηκε

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα παρουσιάσει σήμερα νόμο που θα αναγκάσει όλες τις χώρες μέλη της να ποινικοποιήσουν το μη συναινετικό σεξ ως βιασμό, καθώς και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, την παρακολούθηση και παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και τη διαδικτυακή ανταλλαγή μη συναινετικών προσωπικών εικόνων, γνωστό ως εκδικητικό πορνό. 

«Δεν είναι αποδεκτό»: «Η διαδικτυακή βία και ο διαδικτυακός εκφοβισμός βρίσκονται σε άνοδο, με στόχο ιδίως τις γυναίκες του δημόσιου βίου, όπως οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Αυτό δεν είναι αποδεκτό στη σύγχρονη Ευρώπη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενεργούμε», δήλωσε η Γιούροβα.  

Η ΕΕ εξακολουθεί να παλεύει με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, έναν χάρτη που δρομολογήθηκε το 2011 και ορίζει διεθνή πρότυπα και κανόνες για την προστασία των γυναικών. Μια χούφτα χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Σλοβακίας, δεν έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, την οποία θεωρούν ως ένα πολιτιστικό τέχνασμα που απειλεί να διαβρώσει τη δική τους εκδοχή των «οικογενειακών αξιών». Η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη σύμβαση, ακολουθώντας τα βήματα της Τουρκίας - και δείχνοντας και πάλι ότι ο ριζοσπαστικός καθολικισμός και το Ισλάμ είναι πιο κοντά απ' ό,τι νομίζουν οι οπαδοί τους. 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

Στο μεταξύ, μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα από το Ινστιτούτο Jacques Delors και την οποία είδε το Playbook δείχνει ότι μόνο το 30,6% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες της ΕΕ είναι γυναίκες - και πάλι μια μεγάλη βελτίωση από το 2003, όταν το ποσοστό αυτό ήταν γελοίο 8,3%.  

Όταν πρόκειται για την εκπροσώπηση των γυναικών στις μεγάλες εταιρείες, η καλύτερη στην κατηγορία της δεν είναι η Σουηδία, η Δανία ή κάποια άλλη από τις Σκανδιναβικές χώρες. Η Γαλλία είναι πρωτοπόρος, με το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων εταιρειών να ανέρχεται στο 45,8%. Η χειρότερη επίδοση είναι εκείνη της Κύπρου, όπου το ποσοστό είναι μόλις 8,5%. 

Σύμφωνα με το έγγραφο του Ινστιτούτου Jacques Delors, οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τα διοικητικά συμβούλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Οι χώρες που τις εφαρμόζουν, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία η Γερμανία, είχαν πολύ ταχύτερη αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο στη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Η Γαλλία είναι επίσης γνωστή για την ευρέως διαθέσιμη δημόσια παιδική φροντίδα, με την οποία χώρες όπως η Γερμανία εξακολουθούν να δυσκολεύονται. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να ξεμπλοκάρει φέτος τη νομοθεσία για την εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, η οποία έχει κολλήσει εδώ και μια δεκαετία, με τη νέα γερμανική κυβέρνηση να στηρίζει την πρόταση.

Της Μαρίας Ψαρά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top