Δένδιας: Να εγκαταλείψει το casus belli η Τουρκία

Αποχαιρέτησε τον Πάπα που αποχώρησε από την Ελλάδα

Να εγκαταλείψει το casus belli (απειλή πολέμου) κάλεσε την Τουρκία για μια ακόμα φορά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Κατά την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν και παραμένβει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την μια διαφορά, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ.

«Αυτονόητη προϋπόθεση επιτυχίας του διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος. Να εγκαταλειφθεί το casus belli», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ.

Αιχμές Δένδια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τον ρόλο της Τουρκίας στα Δ. Βαλκάνια

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα – η Ελλάδα - ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Αυτό πρέπει να φύγει από την μέση. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος η απόσυρση του casus belli», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δένδιας είπε πως η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει κάποια στιγμή αυτά που κατά καιρούς διακηρύσσει προς διάφορους συνομιλητές της, δηλαδή «ότι συνυπογράφει το διάλογο σε αυτό το πλαίσιο. Όχι διάλογο προσχηματικό βασισμένο σε γενικότητες».

Παράλληλα, όσον αφορά το Κυπριακό κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες τόσο στην περίκλειστη πολη της Αμμοχώστου και στην Κυπριακή ΑΟΖ και «να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Αποχαιρέτησε τον Πάπα ο Δένδιας

«Είχα τη μεγάλη τιμή σήμερα εξ ονόματος της Ελληνικής Κυβέρνησης να προπέμψω και να αποχαιρετήσω τον Πάπα Φραγκίσκο μετά τη διήμερή επίσκεψή του στην Ελλάδα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος – εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση - αποχαιρέτησε τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο, στο τέλος της επίσκεψής του στην Ελλάδα. 

Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως η επίσκεψη του Πάπα είχε ένα πολύ μεγάλο θετικό αποτέλεσμα, διότι ανέδειξε το σημαντικό και θετικό τρόπο με τον οποίο η χώρα μας χειρίζεται το μεταναστευτικό – προσφυγικό. «Προστατεύει και νοιάζεται για την ανθρώπινη ζωή, για τον ανθρώπινο πόνο. Η επίσκεψη του Ποντίφικα πέτυχε αυτό το μήνυμα να περάσει σε όλη την Οικουμένη», πρόσθεσε.

«Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένα παράλληλο κέρδος. Το Βατικανό είναι ένας σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας με μεγάλη επιρροή και εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών στο σύνολο του κόσμου και με μια τεράστια σημασία στα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά, που ενδιαφέρει τη χώρα μας», είπε και κατέληξε: «Κατά τούτο, λοιπόν, οι σχέσεις μας με το Βατικανό έχουν και μια μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Και σήμερα μετά από αυτή την επίσκεψη, βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό επίπεδο».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top