Λιβύη: Επαναλειτούργησε η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη

Μητσοτάκης: «Καιρός να σταθεί η Λιβύη ανεξάρτητη»

Η αυλαία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λιβύη έπεσε με δυο θετικές ειδήσεις:

Με τη συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Λίβυου ομολόγου του για έναρξη συνομιλιών με στόχο τη χάραξη θαλασσίων ζωνών, αλλά και με την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να ακυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα. 

 Η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη λειτουργεί ξανά  μετά από 7 χρόνια! 

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κεντρικό Δελτίο του Star

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην λιτή και συγκινητική τελετή που τον υποδέχτηκε  ο Πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη, Δημήτρης Αναστασίου. 

«Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή τη φωνή της πατρίδας μας, όταν τα πάντα γύρω σας συνταράσσονταν από πολυετή εμφύλιο, από τον σπαραγμό» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

O Nίκος Δένδιας μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέφερε: 

«H Ελλάδα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τη Λιβύη και ως διαχρονικά καλός γείτονας και μέλος της ΕΕ, να στηρίξει τον λαό της στην ανασυγκρότηση της χώρας». 

Από την πρεσβεία μας στην Τρίπολη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο παράνομο Τουρκο-λιβυκό  μνημόνιο.

Κι αυτό, λίγες μόλις ώρες μετά την "βόμβα" που έριξε στο ανυπόστατο σύμφωνο ο Λίβυος πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας πως η χώρα του θα συζητήσει με την Ελλάδα την χάραξη ΑΟΖ. 

Διεθνή συνθήκη για την αντιμετώπιση πανδημιών ζητούν ΠΟΥ και ηγέτες κρατών

«Είναι καιρός να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη. Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με «συμφωνίες» που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

Οι Τούρκοι απομονώνονται και αντιδρούν

Οι... απομονωμένοι Τούρκοι μας ειρωνεύονται για τις διπλωματικές και εξοπλιστικές μας κινήσεις, προσπαθώντας να τις υποδομήσουν! 

« Περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το μπόι τους και τα κιλά τους. Η οικονομική τους κατάσταση είναι γνωστή. Την μεγαλύτερη ζημιά την κάνουν στον λαό τους. Η είσοδό τους στην κούρσα των εξοπλισμών είναι μαθηματικά λάθος. Αυτή η εξίσωση δεν αλλάζει με 3-5 όπλα και αεροπλάνα» ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Κουλουσί Ακάρ. 

«Η επιθυμία των ΗΠΑ που συσσωρεύουν στράτο και πυρομαχικά στην Αλεξανδρούπολη, θέλοντας να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως πάγκο, όπως και η επιδίωξη τους για στρατηγική ανωτερότητα στον άξονα Μεσογείου-Μαύρης Θάλασσας, ασκούν άμεσες ή έμμεσες πιέσεις προς την Τουρκία» ήταν η δήλωση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Προέδρου κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. 

«Καθαρά» μηνύματα Ε.Ε στην Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι, όμως, τους απαντούν. 

Στην χθεσινή τους συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ,  χρησιμοποίησαν για 1η φορά ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ξεκαθαρίζοντας ότι: 

«Η ΕΕ δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος» και ότι περιμένουν από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, περιλαμβανομένης της πρόληψης παράνομων αναχωρήσεων καθώς και την επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, χωρίς καμία καθυστέρηση. 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top