Κοινή δήλωση κατά Όρμπαν από Ελλάδα και άλλες 12 χώρες

Για τις υπερεξουσίες με άλλοθι τον κορωνοϊό 

Υπουργείο Εξωτερικών

Κοινή δήλωση  υπέγραψαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες,  ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σχετικά με την ενέργεια  του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να υιοθετήσει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που δίνει στην κυβέρνησή του υπερεξουσίες,  με αφορμή τον κορωνοϊό. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, στην κοινή τους δήλωση Ελλάδα, Βέλγίο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργου, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία, αναφέρουν:  

«Σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση, είναι θεμιτό τα κράτη μέλη να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών τους και την αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε, ωστόσο, βαθιά προβληματισμένοι για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα, να είναι αναλογικά και προσωρινά, να υπόκεινται σε τακτικό έλεγχο και να τηρούν τις προαναφερόμενες αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να περιορίζουν την ελευθερία έκφρασης ή την ελευθερία του Τύπου.

Συνεπώς, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης και καλούμε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να εξετάσει το ζήτημα, όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top