Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής: Θέλουμε μια ευρύτερη πολιτική «ομπρέλα»

Η κυβέρνηση ζητά την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Ο Στέλιος Πέτσας

Μια ευρύτερη πολιτική «ομπρέλα» στο ανώτατο δυνατό επίπεδο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα επιδιώκει η κυβέρνηση από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε τηλεφωνική παρέμβασή του στον ΑΝΤ1, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Χτίζει ευρωπαϊκό «τείχος» στις τουρκικές προκλήσεις ο Μητσοτάκης

H Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Αρχικώς, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε τη σημασία των επαφών, τόσο του πρωθυπουργού προσωπικά, όσο και της ελληνικής διπλωματίας, με άλλες χώρες εντός ή εκτός της Ευρώπης, με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας εξαιτίας των παράνομων -κατά το Διεθνές Δίκαιο- ενεργειών της, με αποκορύφωμα -όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- τη σύναψη της άκυρης συμφωνίας της με τη Λιβύη.

Για το κείμενο συμπερασμάτων ειδικότερα, με βάση τη μέχρι τώρα διατύπωσή του, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ικανοποιεί τρία βασικά ζητήματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά:

   1. Να καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα

   2. Να εκφράζει ρητά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης

   3. Να διατυπώνεται η ανεπιφύλακτη στήριξη της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, τα τρία αυτά σημεία δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε οι υπηρεσίες σε χαμηλό επίπεδο και οι υπουργοί (της Ε.Ε.) να εξειδικεύσουν το πλαίσιο, που όμως έχει ήδη διαμορφωθεί στις δύο προηγούμενες Συνόδους Κορυφής (Ιουνίου - Οκτωβρίου). «Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η τουρκική προκλητικότητα και με κυρώσεις, αν χρειαστεί», ανέφερε με έμφαση ο κ. Πέτσας.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα επιθυμεί οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα, να δηλώνουν απερίφραστα ότι είναι παράνομη η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης και να στηρίζουν Ελλάδα και Κύπρο, είπε επαναλαμβάνοντας τα τρία σημεία του κειμένου συμπερασμάτων.

«Αυτό θα επιτρέψει να δρομολογήσουμε τις επόμενες, διπλωματικές και μη, κινήσεις μας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το αν το πλαίσιο κυρώσεων εφαρμόζεται, απάντησε ότι ναι μεν δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, αλλά εξειδικεύεται συνεχώς και θα έχει το αποτέλεσμα που χρειάζεται, αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατικότητά της. Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε θέμα κυρώσεων στην ίδια την Τουρκία, ακόμη πιο αυστηρών από το υφιστάμενο πλαίσιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top