Χτίζει ευρωπαϊκό «τείχος» στις τουρκικές προκλήσεις ο Μητσοτάκης

Αναζητώντας συμμαχίες στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια ενιαία και ηχηρή στήριξη στην Ελλάδα από τους εταίρους της όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα προσδοκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σύνοδος των 28 θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι με συζήτηση για τα συμπεράσματα σχετικά της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ενώ το θέμα του Brexit θα συζητηθεί στο τέλος της Συνόδου.

Η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι στην ατζέντα, ωστόσο γίνεται αναφορά σε αυτό στο κείμενο των συμπερασμάτων.

«Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο.

«Χαστούκι» της ΕΕ στην Τουρκία για το μνημόνιο με τη Λιβύη

Παναγιωτόπουλος: Σηκώθηκαν τα Mirage και έδωσαν ένα μάθημα σε Τουρκία

Ο πρωθυπουργός έχει τη στήριξη της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ενώ και η Ρωσία έχει πάρει αποστάσεις από τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), από την πλευρά του, θα τηρήσει στάση ουδετερότητας.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα χειριστεί το θέμα μετά τις επιστολές της Ελλάδας.

Στην Αθήνα σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa).

Ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του, στον απόηχο του μνημονίου συνεννόησης 'Αγκυρας-Τρίπολης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «άκυρο» η λιβυκή Βουλή.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, θα παρίσταται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top