Νέα σενάρια για πρόωρες εκλογές: Σε εκλογικό συναγερμό η ΝΔ

Άναψε… φωτιές ο Βούτσης: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα

Παραβάν εκλογών

Οι… σειρήνες των πρόωρων εκλογών καλά κρατούν, με φόντο (και) τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έχει ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σε εκλογικό συναγερμό, καθώς θεωρεί πολύ πιθανό τον αιφνιδιασμό από τον Αλέξη Τσίπρα, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ένα σενάριο είναι οι τριπλές κάλπες τον Μάιο (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, βουλευτικές), το οποίο όμως η κυβέρνηση απορρίπτει, επιμένοντας στα περί εξάντλησης της τετραετίας.

Δημιουργούνται δέκα νέοι Δήμοι πριν τις εκλογές – Ποιοι είναι

«Η πεποίθησή μου είναι ότι δε θα έχουμε εκλογές τον Μάιο», είπε σήμερα ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Open για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο η συνέχεια…άναψε φωτιές στους πολιτικούς διαδρόμους: «Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα».

Σημείο αναφορά οι ευρωεκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως επιμένει να «ξορκίζει» τα σενάρια για μη εξάντληση της τετραετίας, ωστόσο πλέον οι εισηγήσεις που δέχεται για εναλλακτικά σενάρια είναι αρκετές.

Τα περισσότερα έχουν σημείο αναφοράς τις ευρωεκλογές, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με σημαντική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, τότε θα δημιουργηθεί ρεύμα νίκης για την αξιωματική αντιπολίτευση, με τη χώρα μάλιστα να μπαίνει από τον Ιούνιο σε προεκλογική περίοδο.

«Καυγάς» Τσακαλώτου – ΝΔ για το αν προέβλεψε νίκη Μητσοτάκη σε εκλογές

Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη εκτίμηση, την οποία φαίνεται πως συμμερίζεται και ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορεί να κερδίσει τις ευρωεκλογές».

Η «τάση» αυτή θέλει εκλογές μετά το καλοκαίρι (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο), υποστηρίζοντας ότι με μια δυνατή επικοινωνιακή αντεπίθεση στις επόμενες εβδομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές: νίκη ή ήττα μικρή διαφορά με ΝΔ (παραδείγματος χάριν έως 3-4 μονάδες).

Τζανακόπουλος: Ολοένα και πιο απίθανο να κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές

Αυτό, εκτιμούν, θα δημιουργήσει ρεύμα συσπείρωσης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, πάνω στο οποίο θα μπορούσε η Κουμουνδούρου να «χτίσει» -ακόμη και με κάλεσμα για σχηματισμό προοδευτικού μετώπου- καθ’ οδόν προς τις εθνικές εκλογές.

ΠΕΤ. ΚΑΤ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top