Σήμερα κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης: Όλα τα σενάρια

Το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου θα γίνει μετά την αναχώρηση της Μέρκελ

Τσίπρας και Καμμένος στα έδρανα της Βουλής

Το μέλλον της κυβέρνησης θα κρίνει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, η οποία θα γίνει σήμερα το απόγευμα, μετά την αναχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την Αθήνα.

Μετά από τέσσερα χρόνια συμβίωσης ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ετοιμάζονται για το διαζύγιο, με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέρκελ: Μετά τον Άγνωστο Στρατιώτη συναντήσεις με Παυλόπουλο και Μητσοτάκη

Το βασικό ερώτημα, το οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο κ. Καμμένος στον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα: εάν θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Άλλωστε, το ξεκαθάρισε και στη συνέντευξη που έδωσε στο Open προχθές, όπου είπε πως κυβερνητική κρίση θα υπάρξει μόνο εάν ο Πάνος Καμμένος αλλάξει θέση, σε ό,τι έλεγε περί καταψήφισης της συμφωνίας με τα Σκόπια, αλλά στήριξης της κυβέρνησης.

«Οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση»: Έσκασε βόμβα… εκλογών!

Σε αυτή την περίπτωση, το διαζύγιο αναμένεται να είναι (σχετικά) βελούδινο και η κυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία της, βάσει του προγραμματισμού του πρωθυπουργού, ο όποιος θέλει εκλογές όσο τον δυνατόν πιο μακριά το 2019, αφενός για να κάτσει η «σκόνη» από την πιθανή υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου για να θέσει σε εφαρμογή τα θετικά μέτρα για την οικονομία, που στο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα γυρίσουν το κλίμα για την κυβέρνηση.

Βέβαια, εκκρεμεί και το θέμα των υπουργών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπου δεν αποκλείεται ο Πάνος Καμμένος να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να τους βγάλει από την κυβέρνηση.

Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν ο Πάνος Καμμένος θα δεσμευτεί στον πρωθυπουργό ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.

Αποχαιρετισμός στα όπλα και στους… στρατηγούς από τον Καμμένο

Διότι στην αντίθετη περίπτωση, όπως εκτίμησε ότι θα συμβεί ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Εκεί, μάλλον θα μιλάμε για μη βελούδινο διαζύγιο, καθώς αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει την πρόθεση να βάλουν «πλάτη» στην κυβέρνηση.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, ενώ πιθανόν το ίδιο να κάνει και η συνεργαζόμενη με τους ΑΝΕΛ, Κατερίνα Παπακώστα.

Δεδομένου ότι ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης υπογράμμισε ότι δε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, το συγκεκριμένο σενάριο θα μπορούσε να φέρει σύντομα πρόωρες εκλογές, εάν ο κ. Τσίπρας τους 151 βουλευτές για να στηρίξουν την ψήφο εμπιστοσύνης.

Π.Κ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top