«Ξεμένει» από σαλάτες η Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης

Τα θερμοκήπια «κατεβάζουν» ρολά λόγω του αυξημένου κόστους

Ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, θα σημειωθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

Χωρίς…. σαλάτες κινδυνεύει να βγάλει τον χειμώνα η Ευρώπη, καθώς σε όλη την ήπειρο αγρότες και επιχειρήσεις τροφίμων μειώνουν την παραγωγή, καθώς αντιμετωπίζουν απαγορευτικό ενεργειακό κόστος.

Καλλιέργειες που απαιτούν εντατική θέρμανση σε ψυχρότερα κλίματα, όπως αγγούρια, ντομάτες και μαρούλια, επηρεάζονται άμεσα από την ενεργειακή κρίση.

Ακρίβεια: Η λίστα με τα προϊόντα θα ακριβύνουν μέχρι το τέλος του μήνα

Οι παραγωγοί δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ενώ οι τιμές που πωλούν στους χονδρεμπόρους είναι χαμηλές. Παράλληλα, εκτοξεύεται το κόστος σε λιπάσματα και οι ζωοτροφές.

Φυσικό αέριο: Επιδότηση σε όσους δεν μπορούν να αλλάξουν καύσιμο

«Εκτιμώ ότι το 75%-80% όσων καλλιεργούν κηπευτικά στη Βρετανία δεν θα φυτέψουν την επόμενη χρονιά, γιατί απλώς δεν έχει κανένα νόημα. Ποιος θα αγοράσει ένα αγγούρι που κάνει 2,50 λίρες;», δηλώνει στους Financial Times ο Jimmy Russo, συνιδιοκτήτης της Valley Grown Salads.

«Εκτιμώ ότι το 75%-80% όσων καλλιεργούν κηπευτικά στη Βρετανία δεν θα φυτέψουν την επόμενη χρονιά, γιατί απλώς δεν έχει κανένα νόημα», δηλώνει στους Financial Times ο Jimmy Russo

«Εκτιμώ ότι το 75%-80% όσων καλλιεργούν κηπευτικά στη Βρετανία δεν θα φυτέψουν την επόμενη χρονιά, γιατί απλώς δεν έχει κανένα νόημα», δηλώνει στους Financial Times ο Jimmy Russo, συνιδιοκτήτης της Valley Grown Salads

Στην Ολλανδία, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών ντομάτας, πολλά θερμοκήπια «σκοτεινιάζουν», όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των 250 ευρώ

Στην Ολλανδία, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών ντομάτας, πολλά θερμοκήπια «σκοτεινιάζουν»

Στην Ολλανδία, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα πέμπτο των παγκόσμιων εξαγωγών ντομάτας, πολλά θερμοκήπια «σκοτεινιάζουν» / Pixabay

Οι εταιρείες, που συνήθως χρησιμοποιούν φωτισμό για να βοηθήσουν την ντομάτα να αναπτυχθεί, «πιθανότατα θα κατεβάσουν τους διακόπτες λόγω της υψηλής τιμής του ρεύματος», δήλωσε ο Alexander Formsma, ειδικός ενέργειας στο Glastuinbouw Nederland.

Άτοκα στεγαστικά δάνεια για αγορά κατοικίας από νέους - Τι προβλέπεται

Το ίδιο δήλωσε ότι θα κάνει και η Alfred Pedersen & Son, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ντομάτας σε Σουηδία και Δανία, που διαθέτει θερμοκήπια 350.000 τετραγωνικών μέτρων και προμηθεύει τα σούπερ μάρκετ με 20.000 τόνους ντομάτας κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα, σε ζεστές χώρες όπως η Ιταλία, οι καλλιεργητές αντιμετώπισαν ξηρασία το καλοκαίρι και περίπου το ένα τρίτο των αγροτών έχει ζημιές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top