Άτοκα στεγαστικά δάνεια για αγορά κατοικίας από νέους - Τι προβλέπεται

Στεγαστικό πρόγραμμα 1,7 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Νέο ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Το μέτρο αφορά περίπου 25.000 δικαιούχους και στοχεύει στο να δώσει πρόσβαση σε φτηνή στέγη.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Τι κερδίζετε - Αναλυτικά παραδείγματα

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα παροχής δανείων, αρχικά με ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες.

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των 250 ευρώ

Τα δάνεια αυτά θα έχουν πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από δικαιούχους μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια.

Nέα Μέτρα-ΔΕΘ: Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης - Αύξηση 6% στις συντάξεις

Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ.

Τι άλλο προβλέπει το πρόγραμμα «Φθηνή Στέγη»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και άλλες δράσεις που έχουν ως κύριο στόχο τη διευκόλυνση των νέων στην εύρεση φθηνής στέγης: 

Εποχικό επίδομα 2022: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις 

•    Δημιουργείται, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Άδεια και Επίδομα Μητρότητας: Πόσους μήνες αυξάνονται και από πότε  

•    Δίνεται κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, με τη χορήγηση κρατικής επιδότησης έως 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η Πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.

Ποια επιδόματα και παροχές χάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών

•    Θεσμοθετείται, επίσης, για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.

•    Από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top