Πώς νομιμοποιούνται 70.000 καταπατημένα δημόσια ακίνητα

Πώς θα καθοριστεί το τίμημα - Ποιους αφορά

Χωριό στην Κοζάνη

Οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα με τα καταπατημένα, με τη νομιμοποίηση 70.000 δημοσίων ακινήτων, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βουλή.

Με βάση το νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται από το φθινόπωρο η εξαγορά των συγκεκριμένων ακινήτων με αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να αποκτηθούν νόμιμοι τίτλοι κυριότητας.

MyProperty: Ψηφιακά η υποβολή 5 ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων

Οι καταπατητές θα μπορούν να εξαγοράσουν τα ακίνητα, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα δημόσια έσοδα με την πληρωμή του τιμήματος αλλά και των φόρων μεταβίβασης.

Η προοπτική είναι να εισπράξει το Δημόσιο έως και 1 δισ. ευρώ ως τίμημα, ενώ βασική προϋπόθεση για την απόδοση των κατεχόμενων θα είναι οι καταπατητές να τα έχουν στην «κατοχή» τους τουλάχιστον από το 1980 και τα ακίνητα αυτά να αποτελούν πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη.

ΕΦΚΑ: Προσλήψεις νέων managers με μισθό 7.000 ευρώ τον μήνα

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα συγκροτηθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα θα ομαδοποιηθούν ανά περιφέρεια, ώστε να μην υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες. Στη συνέχεια θα εξετάζεται η νομιμότητα των εγγράφων.

Για τις περιπτώσεις στις οποίες έχει προηγηθεί δικαστικά προσφυγή, θα συνεκτιμηθούν όλα τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια.

Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις δυνατότητες νομιμοποίησης της κυριότητας των καταπατημένων θα έχουν έναν «ευρύ» χαρακτήρα, ώστε να κάνουν χρήση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Φοροδιαφυγή: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ τα κρυφά εισοδήματα - Ποιους αφορά

Με αυτόν τον τρόπο, το Δημόσιο θα μπορεί να απαλλαγεί από χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες για τη διεκδίκηση των καταπατημένων ακινήτων, ενώ θα έχει και δημοσιονομικά οφέλη σε μια περίοδο που χρειάζεται έξτρα έσοδα. Με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι δεν είναι δυνατή η εξαγορά των ακινήτων όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αφορούν σε ζητήματα εθνικής άμυνας, δημόσιας ασφάλειας, δημόσιας υγείας, όταν υπάρχει αιτιολογημένη κρατική ανάγκη.

Επίσης η εξαγορά δεν είναι δυνατή σε περιπτώσεις απαλλοτρίωσης, ρυμοτομίας και δασικής νομοθεσίας, όπως και όταν τα ακίνητα βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας ή σε νομίμως κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους.

Το τίμημα για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις τελικές προτάσεις για τον υπολογισμό του τιμήματος εξαγοράς, ωστόσο το γενικό πλαίσιο θα προβλέπει ότι το κόστος της απόκτησης των τίτλων κυριότητας θα αφορά ένα ποσοστό επί της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας της περιοχής όπου εδρεύει το ακίνητο. Δικαίωμα εξαγοράς θα έχουν μόνο όσοι έχουν καταπατήσει εκτάσεις και έχουν ανεγείρει πρώτη κατοικία, δηλαδή θα εξαιρεθούν οι περιπτώσεις εξοχικής κατοικίας.

Το ποσό θα καταβάλλεται σε πολλές δόσεις, ενδεχομένως και πάνω από 100, ενώ θα υπάρχει έκπτωση για όσους το καταβάλουν εφάπαξ.

Για την τελική διαμόρφωση του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες -όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι- και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top