ΜΠΑΧΑΛΟ με τις εισφορές και τα μπλοκάκια!

Δείτε τι είπε ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος

Πολλά θολά σημεία εξακολουθούν να υπάρχουν στο νέο σύστημα εισφορών για επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού 10 μέρες σχεδόν μετά την έναρξη εφαρμογής του, το Υπουργείο Εργασίας εξακολουθεί να μην εκδίδει τις εγκυκλίους. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ… 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι εξαιτίας των διαρκών νέων επιβαρύνσεων. Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα κληθούν εάν εργάζονται και ως μισθωτοί να πληρώνουν διπλή εισφορά, χωρίς φυσικά διπλές παροχές!

Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος κόβει μπλοκάκι σε έως και 2 εργοδότες, τότε η εισφορά θα επιμερίζεται κατά 13,3% στον εργοδότη και κατά 6,67% στον εργαζόμενο. 

Απορίας άξιον είναι ποιος εργοδότης θα δεχτεί να πληρώσει εισφορά για έναν εργαζόμενο που έχει με μπλοκάκι! Ο υφυπουργός Εργασίας, κ.Τάσος Πετρόπουλος διευκρινίζει ότι θα υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή, ώστε να υποχρεωθεί ο εργοδότης να πληρώσει!

Ακόμα όμως δεν έχει αποφασιστεί αν την πλατφόρμα θα τη συμπληρώνει ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος. Αλλά ακόμα κι αν υποχρεωθεί ο εργοδότης να πληρώνει εισφορά, κανένας δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να μην μειώσει μονομερώς τον μισθό σε κάποιον που έχει με μπλοκάκι. Εάν δηλαδή του έδινε 600 ευρώ μικτά χωρίς να πληρώνει εισφορά, τώρα να του δίνει 520 ευρώ μικτά, ώστε μαζί με την εισφορά και πάλι να επιβαρύνεται για αυτό τον εργαζόμενο με 600 ευρώ .

Εξίσου θολό σημείο είναι το θέμα της μερικής καταβολής. Σύμφωνα με το υπουργείο, κάποιος θα παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα χωρίς ελάχιστο όριο καταβολής. Έτσι, είτε πληρώνεις 1 ευρώ τον μήνα, είτε το σύνολο θα είσαι ασφαλιστικά ενήμερος!

«Δεν απευθυνόμαστε στους πολίτες με την αντίληψη ότι θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν και τον εαυτό τους και το σύστημα. Διαφορετικά θα χτυπήσουν το ίδιο το ασφαλιστικό σύστημα, θα το κάνουν μη βιώσιμο», είπε ο κ.Πετρόπουλος.

Ερωτήματα προκύπτουν και για το εισόδημα που θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού των εισφορών!

«Αν κάποιος έχει 3.000 καθαρό εισόδημα, τον μήνα δεν μπορεί να καλύψει τα 600 ευρώ;» διερωτήθηκε ο κύριος Πετρόπουλος. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, διότι με βάση τον νόμο, οι εισφορές του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015, επομένως μπορεί το 2015 να είχε έσοδα 3.000 ευρώ και σήμερα μηδέν!

Όσον αφορά στην επιβάρυνση που θα έχουν δικηγόροι που θα κληθούν το 2017 να πληρώσουν και τις εισφορές του 2016, ο Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι προσανατολίζονται στο να πληρωθούν οι εισφορές του 2016, τμηματικά έως το τέλος του 2017 με διατήρηση των ρυθμίσεων. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top