Μίτσκοσκι: Νέα πρόκληση με... σκέτο «Μακεδονία»

«Άριστες οι σχέσεις Μακεδονίας και Αυστρίας», έγραψε στο Facebook

Ρεπορτάζ για την προκλητική στάση του Κρίστιαν Μίτσκοσκι /  Η ανάλυση του Γιώργου Ευγενίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

O εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κριστιάν Μίτσκοσκι συνεχίζει την προκλητική στάση του.  Ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO, επιμένει στη χρήση του όρου «Μακεδονία» ακόμη και αναφερόμενος σε συναντήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχους, με αποτέλεσμα η χώρα του να παραβιάζει ακόμα μια φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Προειδοποίηση του προέδρου της Βουλγαρίας στην ηγεσία των Σκοπίων

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του VMRO, αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε με τον πρεσβευτή της Αυστρίας, έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Μαζί με τον Αντιπρόεδρο Τίμτσο Μούτσουνσκι, είχαμε συνάντηση με τον Αυστριακό Πρέσβη Μάρτιν Πάμερ. Οι άριστες σχέσεις Μακεδονίας και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα».


Δένδιας στη Βουλή: «Ποντίκι που βρυχάται» η Βόρεια Μακεδονία    

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η νέα Πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που επίσης αποκαλεί τη χώρα της «Μακεδονία», μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι Πρόεδρος χώρας... χωρίς όνομα.

Και αυτό γιατί στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας, αναφέρεται απλά ως «Πρόεδρος», ούτε της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε της «Μακεδονίας»! 

Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι: Παραιτήθηκε ο αρχηγός του απερχόμενου κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος  

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του απερχόμενου κυβερνώντος «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» (SDSM) Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι υπέβαλε το απόγευμα την παραίτησή του από τη θέση αυτή, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την δεινή ήττα του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 8 Μαΐου.

Ο Κοβάτσεφσκι, στην επιστολή παραίτησής του προς τα μέλη των κομματικών οργάνων ζητά ακόμη τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του SDSM και την διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος.

Το SDSM στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου ήρθε τρίτο σε έδρες, εξασφαλίζοντας μόλις 18 εκ των 120 εδρών της Βουλής, έναντι 58 που εξασφάλισε το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE και 19 που κατέλαβε το συγκυβερνών απερχόμενο αλβανικό κόμμα, DUI.

Ακόμη, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, ο υποψήφιος του SDSM και μέχρι πρότινος πρόεδρος, Στέβο Πεντάροφσκι, ηττήθηκε καθαρά από την υποψήφια του VMRO-DPMNE και νέα πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλάνοφσκα.

Ο Κοβάτσεφσκι διετέλεσε πρωθυπουργός της γείτονος και αρχηγός του SDSM από τις αρχές του 2022 έως τις αρχές του 2024, αντικαθιστώντας στα δύο αυτά αξιώματα τον Ζόραν Ζάεφ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top