Από τον ιό της γρίπης θα προέλθει πιθανόν η νέα πανδημία

Τι είναι η Νόσος Χ που απειλεί τον πλανήτη

O ιός της γρίπης έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. 

Φόβοι για νέα πανδημία: Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για την έξαρση πνευμονίας

Μια διεθνής έρευνα, που θα δημοσιευθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα αποκαλύψει ότι το 57% των κορυφαίων ειδικών σε θέματα ασθενειών, πιστεύουν πλέον ότι ένας ιός της γρίπης θα είναι η αιτία της επόμενης παγκόσμιας επιδημίας θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών.

Λεπτομέρειες της έρευνας – στην οποία συμμετείχαν 187 κορυφαίοι επιστήμονες – θα αποκαλυφθούν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) στη Βαρκελώνη.

«Νόσος Χ»: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον συναγερμό που σήμανε ο ΠΟΥ

Η πεποίθηση ότι η γρίπη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για μία επόμενη πανδημία στον κόσμο βασίζεται σε μακροχρόνια έρευνα που δείχνει ότι ο ιός εξελίσσεται και μεταλλάσσεται συνεχώς, δήλωσε ο Jon Salmanton-García του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ο οποίος διεξήγαγε τη μελέτη.

«Η Νόσος X θα είναι 50-70% πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό», λέει η Παγώνη

«Η γρίπη εμφανίζεται κάθε χειμώνα», είπε σύμφωνα με τον Guardian. «Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε αυτά τα ξεσπάσματα ως μικρές πανδημίες. Ελέγχονται περισσότερο ή λιγότερο επειδή τα διαφορετικά στελέχη που τα προκαλούν δεν είναι αρκετά ιογενή – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβαίνει πάντα έτσι».

Τι είναι η Νόσος Χ

Η επόμενη πιθανότερη αιτία πανδημίας, μετά τη γρίπη, είναι πιθανό να είναι ένας ιός – που ονομάζεται Νόσος Χ – άγνωστος ακόμα στον επιστημονικό κόσμο, σύμφωνα με το 21% των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στη μελέτη. Πιστεύουν ότι η επόμενη πανδημία θα προκληθεί από έναν μέχρι στιγμής άγνωστο μικροοργανισμό που θα εμφανιστεί ξαφνικά.

Καμπανάκι από ΠΟΥ: Ετοιμαστείτε για την επόμενη πανδημία

Ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Sars-CoV-2 αποτελεί απειλή, με το 15% των επιστημόνων που ερωτήθηκαν στην έρευνα να τον αξιολογούν ως την πιο πιθανή αιτία πανδημίας στο εγγύς μέλλον.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top