Κάιρο: Διαπραγματεύσεις για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Κρίσιμες συνομιλίες - Παιδιά «σβήνουν» από την πείνα και τη δίψα

Βίντεο από STAR

Μία αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε σήμερα στο Κάιρο για κρίσιμες διαπραγματεύσεις σχετικά με μία ανακωχή στη Γάζα, ώστε να ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια ως προς την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα προβλέπει την τήρηση εκεχειρίας έξι εβδομάδων.

Λωρίδα της Γάζας: Nεκρά παιδιά από υποσιτισμό- Διαπραγματεύσεις για ανακωχή

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία ανακωχής “βρίσκεται ήδη στο τραπέζι”, έχει εγκριθεί από το Ισραήλ και αναμένεται η υπογραφή της από τα μέλη της Χαμάς. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενες πλευρές, έδωσαν στην δημοσιότητα ελάχιστες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις.

«Η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».

Μετά την άφιξη της αντιπροσωπείας της Χαμάς, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί». Από την πλευρά των Ισραηλινών δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ούτε η συμμετοχή ισραηλινής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις.

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός - Φωτογραφία από AP

Μία πηγή που ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να παραμείνει μακριά από το Κάιρο, αν η Χαμάς δεν παρουσιάσει πρώτα μία πλήρη λίστα των ομήρων που παραμένουν ζωντανοί. Σύμφωνα με μία παλαιστινιακή πηγή, η Χαμάς έχει μέχρι τώρα, απορρίψει την ικανοποίηση του παραπάνω αιτήματος των Ισραηλινών, το οποίο χαρακτηρίζει ως πρώιμο.

Παιδιά λιμοκτονούν και «σβήνουν»

Σε σχεδόν πέντε μήνες, ο πόλεμος, έναυσμα του οποίου ήταν επίθεση άνευ προηγουμένου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30.320 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

ΗΠΑ: Αεροσκάφη «πέταξαν» 38.000 γεύματα για τους αμάχους στη Γάζα

Στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική. Σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, τα 2,2 από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του απειλούνται από «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε πως 13 βρέφη πέθαναν από «υποσιτισμό και αφυδάτωση» τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top