Ισραήλ: Βομβαρδίζει ανελέητα τις θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ Γκάλαντ: Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα 

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες του Ισραήλ για τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας (video κεντρικού δελτίου ειδήσεων Star/ φωτογραφίες AP Images)     

Τον ανελέητο βομβαρδισμό των θέσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει το Ισραήλ,  όπου ο Υπουργός Άμυνας της χώρας παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Λωρίδα της Γάζας: Κάτοικος εν μέσω ερειπίων μετά τους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ

Λωρίδα της Γάζας: Κάτοικος εν μέσω ερειπίων μετά τους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ (AP) 

Η Χαμάς ζητά κατάπαυση του πυρός για να απελευθερώσει ομήρους

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Με το χέρι στη σκανδάλη το Ισραήλ - «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει»

Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις.

Ο Υπουργός ΄Άμυνας του Ισραήλ Γκάλλαντ

Ο Υπουργός ΄Άμυνας του Ισραήλ Γκάλλαντ (AP) 

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (...) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.

Στη Ράφα ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες: Πιέζει για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε σήμερα το συνοριακό πέρασμα της Ράφα και είπε πως τα φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια πρέπει να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό από την Αίγυπτο προς τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας προκειμένου να μετριάσουν μια ανθρωπιστική κρίση.

Το πέρασμα έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε να βομβαρδίζει τη Γάζα σε αντίποινα για μια φονική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες στο πέρασμα της Ράφα, στα όρια Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες στο πέρασμα της Ράφα, στα όρια Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας (ΑΠ) 

Τα καύσιμα, τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα τελειώνουν στη Γάζα, όμως τα υπό αιγυπτιακό έλεγχο σύνορα παραμένουν κλειστά ενώ διάφορες πλευρές τσακώνονται για τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη διέλευση της βοήθειας.

Ο Γκουτέρες έφθασε σήμερα αεροπορικώς στην Αίγυπτο στην προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεταφορά τη βοήθειας.

«Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλώς φορτηγά -- είναι γραμμή ζωής, είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα», είπε, σε δηλώσεις από την αιγυπτιακή πλευρά του σημείου διέλευσης. Το να τα βλέπω κολλημένα εδώ με κάνει να βλέπω πολύ καθαρά -- αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα κάνουμε να κινηθούν, να τα κάνουμε να κινηθούν προς την άλλη πλευρά αυτού του τείχους να τα κάνουμε να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο πολλά γίνεται». 

Ο Γκουτέρες, που φορούσε μαύρο κοστούμι κάτω από τον ήλιο της ερήμου, κάλεσε επίσης για ένα γρήγορο σύστημα επαλήθευσης των φορτίων βοήθειας.

«Εμπλεκόμαστε τώρα ενεργά με όλα τα μέρη, εμπλεκόμαστε ενεργά με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ, με τις ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να αποσαφηνίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις, πως μπορούμε να μειώσουμε αυτούς του περιορισμούς προκειμένου το ταχύτερο δυνατό αυτά τα φορτηγά να κινηθούν προς εκεί όπου χρειάζονται», είπε.

Αιγύπτιοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων καθώς μιλούσε.

Λωρίδα της Γάζας: Συμφωνία Ισραήλ - Αιγύπτου να ανοίξει η διάβαση της Ράφα

Στη διάρκεια προηγούμενων συκγρούσεων, η βοήθεια είχε διανεμηθεί στη Γάζα στη διάρκεια ανθρωπιστικών παύσεων μέσω του σημείου διέλευσης Κέρεμ Σάλομ, το οποίο ελέγχεται από το Ισραήλ.

Όμως το Ισραήλ έχει πει πως δεν θα επιτρέψει τη διέλευση βοήθειας από το έδαφός του μέχρι η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που συνέλαβε στη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Έχει πει πως η βοήθεια μπορεί να διέλθει μέσω ης Αιγύπτου υπό τον όρο ότι δεν θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς.

Η Αίγυπτος έχει πει πως δεν θα δεχθεί οποιονδήποτε μαζικό εκτοπισμό κατοίκων της Γάζας στο Σινά, αντανακλώντας τους αραβικούς φόβους ότι οι Παλαιστίνιοι μπορεί και πάλι να διαφύγουν ή να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν μαζικά τα σπίτια τους, όπως είχε γίνει στη διάρκεια του πολέμου την περίοδο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Η Αίγυπτος ανησυχεί επίσης για την ασφάλεια στο βορειοανατολικό Σινά, όπου αντιμετώπισε μια ισλαμιστική εξέγερση πριν από δέκα χρόνια, και από τον κίνδυνο διάχυσης του πολέμου από τη Γάζα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top