Η Χαμάς ζητά κατάπαυση του πυρός για να απελευθερώσει ομήρους

«Οι περισσότεροι όμηροι είναι ζωντανοί», λένε οι Ισραηλινοί

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται και η παλαιστινιακή οργάνωση, σύμφωνα με το BBC πρότεινε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός. 

Το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρόταση της Χαμάς. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από του 200 ομήρους είναι ζωντανοί. 

H Χαμάς φέρεται να πρότεινε την ανταλλαγή ομήρων για άμεση κατάπαυση του πυρός - AP

H Χαμάς φέρεται να πρότεινε την ανταλλαγή ομήρων για άμεση κατάπαυση του πυρός - AP

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο στρατός έτοιμος για τα επόμενα στάδια της μάχης

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού προανήγγειλε εκ νέου την επικείμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα. 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Παλαιστίνιος γιατρός αναγνωρίζει τον νεκρό γιο του

Ο Ντάνιελ Χαγάρι δήλωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτυπά τη Λωρίδα της Γάζας «με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια της μάχης.

«Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι θεωρούνται επί του παρόντος αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του στρατού, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αλλάξει καθώς ταυτοποιούνται τα πτώματα», δήλωσε ο Χαγάρι.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Χαμάς και Πούτιν θέλουν να “αφανίσουν” δημοκρατίες»

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ είχε καταρρίψει τρεις πυραύλους Κρουζ και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από μαχητές Χούθι στην Υεμένη και είπε ότι αυτό ήταν απόδειξη των δυνατοτήτων των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η αεράμυνα του Ισραήλ «είναι εξίσου προετοιμασμένη για απειλές αυτού του τύπου».

 

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Ρωσία σε επαφές με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων       

Η Ρωσία είναι σε επαφή με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση κατά την διάρκεια της επίθεσης στο Ισραήλ και τώρα βρίσκονται στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.    

Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, ο πρεσβευτής Ανατόλι Βίκτοροφ δήλωσε: «Φυσικά έχουμε επαφές με εκπρόσωπους της Χαμάς οι οποίες πρωτίστως αποσκοπούν στην διάσωση των ομήρων από τις τοποθεσίες που βρίσκονται τώρα, και οι οποίοι συνελήφθησαν από τους μαχητές της Χαμάς την πρώτη μέρα της -ειλικρινά μιλώντας- τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον Ισραηλινών αμάχων».  

Πόλεμος στο Ισραήλ: 18 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς επεσήμανε ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας.

Γάζα: Χτύπησαν ελληνορθόδοξη εκκλησία - «Έχουμε νεκρούς και εγκλωβισμένους»

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι - μουσουλμάνοι και χριστιανοί- είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι είναι 18 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα - AP

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι είναι 18 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα - AP

Το Πατριαρχείο προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει απολογισμό νεκρών.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός ο αρχηγός Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή.

Ισραήλ: Νεκρή η 12χρονη με αυτισμό, που αγαπούσε τον Χάρι Πότερ

«Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενός τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι - ΑP

Στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι - ΑP

Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», διευκρίνισε.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τα τελευταία μηνύματα των θυμάτων της Χαμάς

«Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες», ενώ επανέλαβε το αίτημα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βόρειου τμήματος του θύλακα.

Ισραήλ: Ποια είναι η Μία Σεμ, η 21χρονη όμηρος της Χαμάς

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τον χώρο της εκκλησίας στην πόλη της Γάζας», σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Ισραήλ: Μπαλάκι οι ευθύνες για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

«Το Πατριαρχείο υπογραμμίζει ότι η στοχοθέτηση των εκκλησιών, καθώς και των καταφυγίων που προσφέρουν για την προστασία των αθώων πολιτών, κυρίως των παιδιών και των γυναικών που έχουν χάσει τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον κατοικημένων περιοχών τις 13 τελευταίες ημέρες, αποτελεί έγκλημα πολέμου και δεν μπορεί να αγνοηθεί», προστίθεται ανακοίνωση.

Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Μακελειό σε νοσοκομείο στη Γάζα - Φόβοι για τουλάχιστον 500 νεκρούς  

Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top