Λωρίδα της Γάζας: Συμφωνία Ισραήλ - Αιγύπτου να ανοίξει η διάβαση της Ράφα

Είναι η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας

Τα τανκς αναπτύχθηκαν στο νότιο Ισραήλ μετά από εντολή εκκένωσης που εκδόθηκε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας/ ΑΡ

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Λωρίδα της Γάζας: Παράταση στο τελεσίγραφο - Εκκένωση μέχρι τις 16:00

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο χώρες, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12:00 σήμερα μέχρι τις 17:00, ανέφερε ο αξιωματούχος που συνοδεύει τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει ότι εφαρμόζεται η συμφωνία, όμως «η πρόθεση ήταν να ανοίξει» το πέρασμα, πρόσθεσε.

Οι Παλαιστίνιοι βρήκαν καταφύγιο σε ένα σχολείο υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Hatem Moussa)

Οι Παλαιστίνιοι βρήκαν καταφύγιο σε ένα σχολείο υπό τη διεύθυνση του ΟΗΕ από τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας (AP Photo/Hatem Moussa)

Ο αξιωματούχος είπε ότι το Κατάρ, όπου βρισκόταν χθες Παρασκευή ο Μπλίνκεν πίεσε τη Χαμάς, με την οποία διατηρεί στενές σχέσεις, να διευκολύνει εκείνους που θέλουν να φύγουν. Είπε επίσης ότι 500-600 Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στη Γάζα ζήτησαν πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές για το πώς μπορούν να βγουν από τον πολιορκημένο θύλακα. Σημείωσε όμως ότι δεν γνωρίζει αν πολίτες άλλων χωρών θα μπορέσουν να φύγουν επίσης.

Χαμάς: «Δε σκοτώνουμε παιδιά, τα φροντίζουμε»- Το προπαγανδιστικό βίντεο

Από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός συνέστησε στους κατοίκους της Πόλης της Γάζας «να μην καθυστερήσουν» την εκκένωση των κατοικιών τους και να κατευθυνθούν προς τα νότια, καθώς οι δρόμοι στα βόρεια είναι ήδη αποκλεισμένοι. Υπάρχει «ένα χρονικό περιθώριο από τις 10:00 μέχρι τις 16:00» σήμερα Σάββατο, είπε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος του στρατού, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση. «Ξέρουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος, όμως συστήνουμε στους ανθρώπους να μην περιμένουν», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top