Λωρίδα της Γάζας: Παράταση στο τελεσίγραφο - Εκκένωση μέχρι τις 16:00

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό      

Παράταση στο τελεσίγραφο για εκκένωση του βόρειου τμήματος της Γάζας / Βίντεο από μεσημεριανό ειδήσεων Star 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έθεσαν νέα προθεσμία για να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να κατευθυνθούν προς νότο με ασφάλεια σε μια προδιαγεγραμμένη διαδρομή, κάτι που θα πρέπει να κάνουν σήμερα από τις 10 π.μ ως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Eκκένωση της Λωρίδας της Γάζας: Φεύγουν με κάθε μέσο οι Παλαιστίνιοι  

Οι κάτοικοι του Μπέιτ Χανούν θα πρέπει να πάνε στο Χαν Γιουνίς και θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες, έγραψε στα αραβικά στην πλατφόρμα X ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Χαμάς: «Δε σκοτώνουμε παιδιά, τα φροντίζουμε»- Το προπαγανδιστικό βίντεο

«Να είστε βέβαιοι πως οι ηγέτες της Χαμάς φρόντισαν τους εαυτούς τους και αναζητούν προστασία από τις επιθέσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το βόρειο τμήμα της Γάζας προς τον νότο μετά το τελεσίγραφο εκκένωσης/ (AP Photo/Hatem Moussa)

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το βόρειο τμήμα της Γάζας προς τον νότο μετά το τελεσίγραφο εκκένωσης/ (AP Photo/Hatem Moussa)

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Πολλές επικρίσεις έχουν διατυπωθεί για τη διαταγή που δίνει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους να εκκενώσουν τη Γάζα και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Λωρίδα της Γάζας: Bρέθηκαν πτώματα ομήρων - Ξεκίνησαν χερσαίες επιχειρήσεις

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Μπορέλ: Η διαταγή για εκκένωση της Γάζας είναι «εντελώς αδύνατο να εφαρμοστεί»

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως ο κόσμος απέτυχε στις προσπάθειές του να υπάρξει μια λύση δύο κρατών για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους.

«Ο κόσμος απέτυχε οικτρά», δήλωσε ο Μπορέλ σήμερα στο Πεκίνο, επισημαίνοντας ότι εδώ και 30 χρόνια δεν υπήρξε καμιά επιτυχία όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το βόρειο τμήμα της Γάζας προς τον νότο μετά το τελεσίγραφο εκκένωσης/ (AP Photo/Hatem Moussa)

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το βόρειο τμήμα της Γάζας προς τον νότο μετά το τελεσίγραφο εκκένωσης/ (AP Photo/Hatem Moussa)

Ο ίδιος παραδέχθηκε επίσης πως ενώ η λύση των δύο χωριστών κρατών είναι ένας επιθυμητός στόχος για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους στο μελλον, δεν θα διευθετήσει την τρέχουσα σύγκρουση που ξέσπασε το περασμένο σαββατοκύριακο. 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας. 
Ο ίδιος επανέλαβε την υποστήριξή του στη στάση του ΟΗΕ και πήρε αποστάσεις από τη διαταγή του ισραηλινού στρατού για μαζική εκκένωση της βόρειας Γάζας.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι «απλώς αδύνατο, δεν μπορείς να μετακινήσεις έναν τέτοιο όγκο ανθρώπων», δήλωσε ο Μπορέλ.

Χαμάς: Aπάντησε με 150 ρουκέτες στο τελεσίγραφο εκκένωσης από το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε, προσθέτοντας πως όμως αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η θέση είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Μπορέλ. «Υπεραπιζόμαστε βεβαίως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί». «Όμως, όπως κάθε δικαίωμα, υπάρχει ένα όριο. Και αυτό το όριο είναι το διεθνές δίκαιο». 

Ισραήλ- Λίβανος: «Τρομοκράτες» σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν από το Λίβανο

«Τρομοκράτες» σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί ενώ προσπαθούσαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ από το Λίβανο, μια απόπειρα που αποτράπηκε από το στρατό, ανακοίνωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος. 

Καπνός μετά από βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας/ (AP Photo/Hatem Ali)

Καπνός μετά από βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας/ (AP Photo/Hatem Ali)

«Στρατιώτες του ισραηλινού στρατού αναγνώρισαν πριν από μερικές ώρες μια ομάδα τρομοκρατών που επιχειρούσε να διεισδύσει στο ισραηλινό έδαφος από το Λίβανο. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στοχοθέτησε αυτή την ομάδα και σκότωσε τρομοκράτες», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό        

Ένας υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς σκοτώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, ανακοίνωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Στη διάρκεια επιχείρησης της Πολεμικής Αεοπορίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, επλήγησαν βάσεις διοίκησης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Στη διάρκεια αυτής της επιχείρησης σκοτώθηκε ο Μουράντ Αμπού Μουράντ, επικεφαλής των αεροπορικών επιχειρήσεων (της Χαμάς) στην πόλη της Γάζας, υπεύθυνος για ένα μεγάλο μέρος της φονικής επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top