Ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν είπε το «ναι» με ανταλλάγματα

Τις εξελίξεις συζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Μακρόν

Ο Ερντογάν, ο Σουηδός Πρωθυπουργός Ούλφ  Κρίστερσον και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπερκ... δίνουν τα χέρια. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει μόλις άρει το πολύμηνο βέτο του και μετά από μια διαπραγμάτευση αρκετών ωρών, δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. 

«Είμαι πολύ χαρούμενος πρέπει να πω. Είναι μια πολύ καλή ημέρα για τη Σουηδία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας. 

«Ολοκληρώνοντας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα ΙΣΤΟΡΙΚΟ βήμα που ωφελεί την ασφάλεια όλων των μελών του ΝΑΤΟ σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Τουρκικά παζάρια: Χαμηλούς τόνους κρατά  η Αθήνα ενόψει Βίλνιους

Μετά το deal, ο Ερντογάν φεύγει -συνοδευόμενος από την μεταφράστριά του- χαιρετά τους δημοσιογράφους και μ' ένα νεύμα κηρύσσει το... τέλος του διπλωματικού θρίλερ. 

«Ανυπομονώ να συναντηθούμε πολύ σύντομα με τα 32 μέλη, με την προσθήκη της Σουηδίας» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. 

«Καλά νέα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί σύντομα μαζί μας ως το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας. Αυτό μας κάνει όλους πιο ασφαλείς και πιο δυνατούς. Ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία!» ανέφερε στο tweet του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Ερντογάν συμφώνησε να προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Τις εξελίξεις συζήτησε πριν από λίγο ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν. 

Είχε φτάσει στο Βίλνιους από χθες το βράδυ, με τη σύζυγό του Μπριζίτ. 

Ο Ερντογάν πήρε ανταλλάγματα: 

-έναν κοινό μηχανισμό με τη Σουηδία για θέματα που τον ανησυχούν (πχ για τους Κούρδους) και... υποσχέσεις. Η Σουηδία είπε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια της Τουρκίας να μπει στην ΕΕ. 

Φυσικά οι Τούρκοι προσδοκούν ότι μετά από το ΟΚ του Ερντογάν, θα «ξεκλειδώσει» η πώληση των Αμερικανικών F-16... παρά τις μέχρι τώρα αντιστάσεις του "ισχυρού" άνδρα της Γερουσίας, Μενέντεζ. 

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα προχωρήσει με την μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο» ανέφερε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Μετά την Κομισιόν το State Department αδειάζει την Τουρκία

Πάντως... ό,τι και να αποφασίσει ο Μενέντεζ την ερχόμενη εβδομάδα για τα F-16, στις ΗΠΑ θεωρούν ότι δε συνδέεται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τη φιλοδοξία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Μετά την Κομισιόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, "προσγείωσε" τους Τούρκους και το State Department. 

«Δεν πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, Μάθιου Μίλερ.


Τουρκικά ΜΜΕ

«Στην πραγματικότητα ακόμη και τα παιδιά αυτής της χώρας ξέρουν πως δεν θα μας δεχτούν στην ΕΕ! Θα μπορούσε να γίνει κάποιο βήμα για την απελευθέρωση της βίζας, για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών αλλά και για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης» ανέφερε ο παρουσιαστής Γκιοκχάν Καγίς. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top