Titan: «Δεν κατάλαβαν τίποτα, εξαϋλώθηκαν ξαφνικά»

Σε κλάσματα του δευτερολέπτου η εσωτερική κατάρρευση του υποβρυχίου

Τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν χθες κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού άνηκαν στο υποβρύχιο Titan - Κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου πέθαναν οι πέντε επιβαίνοντες του υποβρυχίου Titan που εξαφανίστηκε την Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Οι θάνατοί τους, μετά την καταστροφική αποσυμπίεση που συνέβη, πριν φτάσουν στο ναυάγιο, θα πρέπει να ήταν γρήγοροι και χωρίς πόνο, καθώς θα πέθαναν αμέσως από τις εξαιρετικές πιέσεις που ασκούνται σε τέτοια βάθη, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή υποβρύχιας ιατρικής στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, Ντέιλ Μολ.

Titan: Ο 19χρονος δεν ήθελε να πάει - Μπήκε επειδή ήταν η Γιορτή του Πατέρα

«Όλα θα ήταν τόσο ξαφνικά που δε θα κατάλαβαν ποτέ ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα ή τι τους συνέβη. Είναι σαν να είσαι εδώ τη μια στιγμή και την επόμενη όλα να έχουν σβήσει. Είσαι ζωντανός στο ένα milisecond και νεκρός στο επόμενο», εξήγησε.

Μάλιστα, όπως είπε, αυτή η εκδοχή είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του να ήταν εγκλωβισμένοι στο Titan για ώρες σε τέτοια βάθη κι ενώ το οξυγόνο τελειώνει. 

Το υποβρύχιο Titan συνεθλίβη - Ακαριαίος ο θάνατος των επιβαινόντων

«Αφού δεν μπορούμε να τους έχουμε πίσω, τότε αυτό είναι το καλύτερο σενάριο», κατέληξε ο Αμερικανός γιατρός.

Titan: «Οι άνθρωποι εξαϋλώθηκαν»

Την ίδια άποψη εξέφρασε στην εκπομπή Συνδέσεις στην ΕΡΤ και ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Σπυρίδων Περβαινάς, υποστηρίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα δε θα βρούμε τίποτα από τους πέντε νεκρούς. 

«Οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν τίποτα. Ξαφνικά εξαϋλώθηκαν. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου», είπε.

Τραγικό φινάλε στο Titan: Νεκροί οι πέντε επιβάτες

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τραγωδία αυτή οφείλεται σε προβλήματα στην κατασκευή του βαθυσκάφους. 

Οι επιβαίνονται στο υποβρύχιο Titan εξαϋλώθηκαν - AP

Οι επιβαίνονται στο υποβρύχιο Titan εξαϋλώθηκαν - AP 

«Το βαθυσκάφος είχε κάποια αστοχία υλικού, συμπιέστηκε, έσπασε το περίβλημά του και συνεθλίβη από την τεράστια πίεση του νερού. Δεν έχει μείνει τίποτα από τον κύλινδρο στον οποίο βρίσκονταν οι άνθρωποι», είπε ο κ. Περβαινάς, προσθέτοντας ότι από την συμπίεση το βαρέλι στο οποίο επέβαιναν δε θα βρεθεί ποτέ γιατί διαλύθηκε και από τα δυόμισι μέτρα σε διάμετρο που ήταν έγινε μια κουκίδα. 

«Το βαρέλι έχει επιπεδωθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τι συνέβη με το Titan - Τι είναι η «εσωτερική κατάρρευση» και γιατί συνεθλίβη 

Την Κυριακή λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του Titan, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εντόπισε έναν ήχο σαν έκρηξη. Όμως ακόμη παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς έγινε η έκρηξη αυτή και τι πήγε στραβά στο υποβρύχιο. 

Titan: Η σύζυγος του CEO, απόγονος ζευγαριού που πέθανε στον Τιτανικό

«Το υποβρύχιο, που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, εξαφανίστηκε την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες μετά από μια εσωτερική κατάρρευση», δήλωσε την Πέμπτη (22/6) ο Τζον Μάουγκερ, υποναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNN, «υποβρύχια εσωτερική κατάρρευση» είναι η ξαφνική κατάρρευση του σκάφους προς τα μέσα, λόγω της τεράστιας ατμοσφαιρικής πίεσης που δέχθηκε στα βάθη προς τα οποία καταδύθηκε.

Το υποβρύχιο Titan υπέστη εσωτερική κατάρρευση και διαλύθηκε σε μεγάλο βάθος με τεράσιες πιέσεις - AP

Το υποβρύχιο Titan υπέστη εσωτερική κατάρρευση και διαλύθηκε σε μεγάλο βάθος με τεράσιες πιέσεις - AP

Δεν είναι σαφές πού ή πόσο βαθιά βρισκόταν το υποβρύχιο όταν συνέβη η εσωτερική αυτή κατάρρευση. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σχεδόν 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Επίσης, το υποβρύχιο Titan βρισκόταν μία ώρα και 45 λεπτά μέσα στα βάθη του Ατλαντικού όταν χάθηκαν τα ίχνη του.

Εξαφάνιση υποβρυχίου: Υπέγραψαν ότι μπορεί και να πεθάνουν

Στο βάθος όπου βρίσκεται ο Τιτανικός η πίεση αγγίζει τα περίπου 3.937.000 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο - εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από την πίεση που βιώνουμε στην επιφάνεια της γης, σύμφωνα με τον Rick Murcar, διευθυντή διεθνούς εκπαίδευσης στην Ένωση Σπηλαιοδυτών.

«Η εσωτερική κατάρρευση του υποβρυχίου έγινε μέσα σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου», δήλωσε η Aileen Maria Marty, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Τιτανικός: Τι συνέβη στο υποβρύχιο που εξαφανίστηκε; - Τα 5 πιθανά σενάρια

«Όλο το υποβρύχιο θα είχε καταρρεύσει προτού τα άτομα που βρίσκονταν μέσα αντιληφθούν ότι υπήρχε πρόβλημα. Τελικά, μεταξύ των πολλών τρόπων με τους οποίους μπορεί να πέθαναν, αυτός είναι ο πιο ανώδυνος», είπε στο CNN. 

Titan: Βίντεο δείχνει τι συνέβη στο υποβρύχιο

Την ίδια ώρα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο TikTok εξηγεί τι συνέβη στο βαθυσκάφος όταν υπέστη την εσωτερική κατάρρευση.

 

 

Σύμφωνα αυτό, με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος έφτασε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου ενώ το κέλυφος του Titan έγινε συντρίμμια μέσα σε μόλις 30 milisecond.

Σύμφωνα με το BBC, σε όσο μεγαλύτερο βάθος βρίσκεται κανείς τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που ασκείται από το νερό που βρίσκεται από πάνω του.

Η πίεση στην θάλασσα μετράται με ατμόσφαιρες με κάθε μια εξ αυτών να ισούται με πίεση 6,6 κιλών ανά τετραγωνική ίντσα. Οι ατμόσφαιρες αυξάνονται κατά μια κάθε 10 μέτρα που διανύονται σε βάθος. Επομένως στα 3.000 μέτρα, περιοχή στην οποία εκτιμάται ότι σημειώθηκε η εσωτερική κατάρρευση, η πίεση πρέπει να ήταν 300 φορές μεγαλύτερη από αυτή στην επιφάνεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top