Τιτανικός: Τι συνέβη στο υποβρύχιο που εξαφανίστηκε; - Τα 5 πιθανά σενάρια

«Δεν είναι καλές οι προβλέψεις»

Θρίλερ με τουριστικό υποβρύχιο που αγνοείται στον Ατλαντικό/ βίντεο Star

Συνεχίζονται οι έρευνες για το μικρό τουριστικό υποβρύχιο «Titan» που θα επισκεπτόταν το ναυάγιο του Τιτανικού την περασμένη Κυριακή, όταν και εξαφανίστηκε. Σημαντική είναι η συνδρομή πλοίων και αεροσκαφών προκειμένου να εντοπιστεί το υποβρύχιο, στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα, ωστόσο οι προβλέψεις δεν είναι θετικές. 

Τιτανικός: Θρίλερ με το υποβρύχιο που χάθηκε - Έχουν οξυγόνο έως την Πέμπτη

Σύμφωνα με το CNN, οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν πέντε πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κατάδυσης προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

1. Όπως αναφέρει ο ειδικός σε υποβρύχια και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Eric Fusil, είναι πιθανό να έγινε διακοπή ρεύματος που προκάλεσε την απώλεια επικοινωνίας. «Ορισμένα υποβρύχια διαθέτουν γεννήτρια αλλά δεν είναι σαφές αν το σκάφος ''Titan'' είχε εφεδρικό σύστημα ενέργειας όταν χάθηκε το ίχνος του», σημείωσε.

Το τουριστικό υποβρύχιο θα επισκεπτόταν το ναυάγιο του Τιτανικού/ ΑΡ Oceangate Expeditions

2. Μια δεύτερη αιτία θα μπρούσε να είναι ένα βραχυκύκλωμα που θα προκαλούσε πυρκαγιά στο τουριστικό υποβρύχιο, το οποίο όχι μόνο θα κατέστρεφε τα συστήματα επικοινωνίας του, αλλά θα προκαλούσε τοξικές αναθυμιάσεις σε έναν μικρό κλειστό χώρο, πρόσθεσε ο Αυστραλός καθηγητής.

3. Το υποβρύχιο θα μπορούσε να έχει πλημμυρίσει, καθώς τέτοιου είδους σκάφη δέχονται μεγάλη πίεση. Ωστόσο ξεκαθαρίζεται ότι το υποβρύχιο «Titan» είναι εξοπλισμένο με ένα καινοτόμο σύστημα ασφαλείας που παρακολουθεί την πίεση στο σκάφος και ενεργοποιεί μια προειδοποίηση στον χειριστή του εάν εντοπιστούν προβλήματα.

4. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το υποβρύχιο να έχει παγιδευτεί κάπου ανάμεσα στα ερείπια του Τιτανικού. «Με ισχυρά υποβρύχια ρεύματα και τα συντρίμμια του Τιτανικού στον πυθμένα του ωκεανού, υπάρχει πιθανότητα το υποβρύχιο να έχει παγιδευτεί ή μπλοκαριστεί στη διάρκεια της πορείας του», δήλωσε ο Eric Fusil. Δεδομένου ότι το σκάφος χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά μετά το ταξίδι του, θα μπορούσε να έχει προσεγγίσει τον Τιτανικό.

5. Τελευταίο σενάριο έρχεται από τον καθηγητή θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου, Alistair Greig, ο οποίος υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρχει διαρροή στο υπό πίεση σκάφος, οπότε οι προβλέψεις δεν είναι καλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βάθος όπου βρίσκεται ο Τιτανικός είναι πολύ μεγάλο, γεγονός που δυσκολεύει το έργο των Αρχών. «Ενώ το τουριστικό υποβρύχιο μπορεί να είναι ακόμη άθικτο, αν βρίσκεται πέρα από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που μπορούν να φτάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος, και σίγουρα όχι δύτες», πρόσθεσε τέλος ο καθηγητής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top