Εξαφάνιση υποβρυχίου: Υπέγραψαν ότι μπορεί και να πεθάνουν

Ανατριχιαστική η δήλωση που υπέγραψαν οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν

Οι επιβάτες του βαθυσκάφους, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους υπέγραψαν δήλωση ότι αποδέχονται τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος και μάλιστα ότι μπορεί και να πεθάνουν.

Πρόκειται για μια δήλωση συναίνεσης, ένα συμφωνητικό ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στα βάθη των ωκεανών θα μπορούσε να συμβεί κάποιο ατύχημα και να πεθάνουν. Σύμφωνα με τον συγγραφέα και παραγωγό Mike Reiss, ο οποίος έχει ταξιδέψει με τον «Τιτάνα», στην πρώτη σελίδα της υπεύθυνης δήλωσης υπάρχει τρεις φορές η λέξη «θάνατος».  

Τιτανικός: Τι συνέβη στο υποβρύχιο που εξαφανίστηκε; - Τα 5 πιθανά σενάρια

Οι τέσσερις επιβάτες και ο 77χρονος εμπειρότατος χειριστής του βαθυσκάφους  μπήκαν από την τάπα από τιτάνιο με τη θυρίδα και ασφαλίστηκαν. Το μόνο που πήραν μαζί τους είναι λίγο νερό και σνακς αλλά και φιάλες οξυγόνου για να αναπνεύσουν για μιάμιση μέρα.

«Πρέπει να είναι ήρεμοι για να επιβιώσουν»

Εγκλωβισμένοι πλέον στα βάθη του Ατλαντικού, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να δείξουν ολύμπια ψυχραιμία, να μην λυγίσουν για να επιβιώσουν.

Τιτανικός: Aκούστηκαν ήχοι σαν χτυπήματα από το υποβρύχιο που αγνοείται

«Πρέπει να ηρεμήσουν, να περιορίσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός από κάποιον που χτυπάει κάθε 10-15 λεπτά. Οι άλλοι πρέπει να είναι ήρεμοι, να κοιμούνται. Να περιορίζουν το οξυγόνο που αναπνέουν και το διοξείδιο του άνθρακα που εισπνέουν γιατί αυτό τους δηλητηριάζει» εξήγησε πρώην αξιωματικός υποβρυχίων. 

«Δε θέλω να σκέφτομαι πώς ένιωσαν»

Ο Δημήτρης Σακελλαρίου, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, έχει συμμετάσχει σε πολλές αποστολές του ερευνητικού βαθυσκάφους «Θέτις». Στο σκάφος υπάρχουν τουλάχιστον δυο τεράστιες μπουκάλες με οξυγόνο. «Όταν όμως ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο, χάνεις τον έλεγχο» λέει χαρακτηριστικά, «η αναπνοή σου γίνεται πιο γρήγορη και καταναλώνεις περισσότερο οξυγόνο». 

«Δε φοβάμαι να πεθάνω»

Προκαλεί ανατριχίλα ο 77χρονος Πολ Ανρί Ναρζολέ που ηγείται της αποστολής, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει: «Δε φοβάμαι να πεθάνω, νομίζω ότι θα συμβεί μία ημέρα».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top