Τιτανικός: Aκούστηκαν ήχοι σαν χτυπήματα από το υποβρύχιο που αγνοείται

Σημάδια «ζωής» στην περιοχή του ναυαγίου - Ελπίδες για τους επιβάτες

Aκούστηκαν ήχοι σαν χτυπήματα από το υποβρύχιο που αγνοείται στον Ατλαντικό/ βίντεο από ΣΚΑΪ

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη των πέντε επιβαινόντων του τουριστικού υποβρυχίου, Titan, το οποίο αγνοείται εδώ και 48 ώρες στον Ατλαντικό. Το υποβρύχιο είχε καταδυθεί για να «περιηγηθεί» στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Τιτανικός: Θρίλερ με το υποβρύχιο που χάθηκε - Έχουν οξυγόνο έως την Πέμπτη

Οι τελευταίες εξελίξεις αναπτερώνουν τις ελπίδες για τους επιβαίνοντες, καθώς σύμφωνα με πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης, ακούστηκαν περιοδικοί ήχοι από το υποβρύχιο. Οι ήχοι, που έμοιαζαν με χτύπημα, και ακούγονταν κάθε 30 λεπτά για κάποιο διάστημα. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ήχοι αυτοί είναι ένα μήνυμα από τους επιβαίνοντες ότι βρίσκονται εν ζωή. Παράλληλα, είναι περιοδικοί καθώς αυτός που στέλνει τα «μηνύματα» προσπαθεί να εξοικονομήσει δυνάμεις, καθώς όλοι οι επιβαίνοντες βρίσκονται σε κατάσταση έντονου στρες και το οξυγόνο τους τελειώνει.

Βρετανός δισεκατομμυριούχος σε υποβρύχιο που χάθηκε κοντά στον Τιτανικό

Οι ειδικοί που συμμετέχουν στις έρευνες εντοπισμού του υποβρυχίου δεν μπορούν να προσδιορίσουν με βεβαιότητα αν οι ήχοι ακούγονται από τον βυθό ή αν το υποβρύχιο έχει αναδυθεί στην επιφάνεια. Η επιφάνεια στην οποία γίνονται οι έρευνες είναι τεράστια και είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί. 

Τα ταξίδια του Titan στο ναυάγιο του Τιτανικού

Το τουριστικό υποβρύχιο είχε κάνει περιηγήσεις στο ναυάγιο του Τιτανικού στο παρελθόν, τις οποίες η εταιρία έχει καταγράψει και παρουσιάζει σε βίντεο στην ιστοσελίδα της.

Το Titan είναι ένα υποβρύχιο χωρητικότητας πέντε ατόμων, το οποίο κατασκευάστηκε «για επιτόπια έρευνα και επιθεώρηση, έρευνα και συλλογή δεδομένων, παραγωγή ταινιών και μέσων ενημέρωσης και βαθιές δοκιμές υλικού και λογισμικού».

Συνήθως, κάθε κατάδυση έχει έναν πιλότο, τρεις επισκέπτες και έναν οδηγό. Η κατάδυση στον Τιτανικό διαρκεί συνήθως τρεις ώρες, με την πλήρη κατάδυση να διαρκεί περίπου οκτώ ώρες.  Καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού, το υποβρύχιο εκπέμπει ένα σήμα ασφαλείας κάθε 15 λεπτά που παρακολουθείται από το πλήρωμα που βρίσκεται πάνω στο νερό. Το σκάφος και το πλήρωμα επιφανείας μπορούν επίσης να επικοινωνούν μέσω σύντομων μηνυμάτων κειμένου.

Ο συγγραφέας τεχνολογίας και ρεπόρτερ Ντέιβιντ Πόγκ πήρε μέρος στην αποστολή του 2022 για τις ανάγκες μιας εκπομπής του CBS News. Ο ίδιος δήλωσε πως οι επιβάτες που εισέρχονται στο Titan υπογράφουν μια βεβαίωση ότι εν γνώση τους μπαίνουν σε ένα «πειραματικό» σκάφος «που δεν έχει εγκριθεί ή πιστοποιηθεί από κανένα ρυθμιστικό φορέα και μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό τραυματισμό, αναπηρία, συναισθηματικό τραύμα ή θάνατο».

Οι ελπίδες στηρίζονται στο γαλλικό ρομποτικό βαθυσκάφος

Σήμερα Τετάρτη γύρω στις 20:00 τοπική ώρα αναμένεται να φθάσει στο σημείο το ερευνητικό σκάφος Atalante, εξοπλισμένο με το αυτόνομο βαθυσκάφος – ρομπότ Victor 6000.

Το αυτόνομο αυτό βαθυσκάφος-ρομπότ του Εθνικού Ινστιτούτου Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Έρευνας της Γαλλίας, είναι ένα τηλεχειριζόμενο σύστημα βαθέων υδάτων, που μπορεί να αναμεταδώσει υποβρύχιες εικόνες υψηλής ποιότητας και είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το εξαφανισμένο υποβρύχιο, σύμφωνα με τον Ερβέ Μπερβίλ, τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη Θάλασσα. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top