Ερντογάν: Σχέση λατρείας με τον λαό του- Κλαίνε αν στεναχωρηθεί ο πρόεδρος

Διεθνολόγοι εξηγούν: «Ψήφισαν Ερντογάν γιατί τους έδωσε ταυτότητα»

Η απεσταλμένη του Star στην Κωνσταντινούπολη, Έλενα Παπαδημητρίου, περιγράφει τη σχέση που έχει αναπτύξει ο Ερντογάν με τον λαό του

Η δύναμη του Ερντογάν, που εξηγεί γιατί αντέχει και παραμένει τόσο δυνατός με ίχνη μόνο εκλογικής φθοράς, κρύβεται στη σχέση που έχει χτίσει τόσα χρόνια με τον λαό του. Μία σχέση με πίστη και πάθος. 

Τουρκία: Δεύτερος γύρος εκλογών με τον Ερντογάν να έχει το προβάδισμα

Η σχέση εμπιστοσύνης μετρά 20 χρόνια κι έχει χαρακτηριστικά προσωπικής σχέσης, μετέδωσε η απεσταλμένη του Star στην Κωνσταντινούπολη, Έλενα Παπαδημητρίου. 

Μεγάλες αφίσες στην Κωνσταντινούπολη με το πορτρέτο του Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών/ AP Photo/Emrah Gurel

Μεγάλες αφίσες στην Κωνσταντινούπολη με το πορτρέτο του Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών/ AP Photo/Emrah Gurel

Το κόμμα του είναι προσωποκεντρικό και οι Τούρκοι του έχουν και μια προσωπική λατρεία και θαυμασμό. Ο τρόπος του τους μαγεύει, τους τραγουδά κι αυτοί παραληρούν. Αυτό που στη Δύση μοιάζει αδιανόητο, όπως το να λέει ο ηγέτης «θα με προδώσετε για ένα κρεμμύδι;», στην Τουρκία πιάνει. Επικλήσεις στο συναίσθημα. Στην Τουρκία, γυναίκες και άνδρες κλαίνε και στεναχωριούνται αν θεωρήσουν ότι ο πρόεδρος στεναχωρήθηκε. 

Τουρκία: Ο «επτάψυχος» Ερντογάν που είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει

Πριν τρεις εβδομάδες που λιποθύμησε στη συνέντευξη, προσεύχονταν και πονούσαν σαν να ήταν σύζυγος, αδελφός ή πατέρας. Διότι ακριβώς τον νιώθουν. Κι αυτή είναι η επιτυχία του.

Γιατί ψήφισαν οι Τούρκοι τον Ερντογάν- Διεθνολόγοι εξηγούν

Koρυφαίοι διεθνολόγοι εξηγούν μιλώντας γιατί ψήφισαν «Ερντογάν» οι πολίτες στην Τουρκία, παρά τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές, αλλά και πώς αντιδρούν οι αγορές στο εκλογικό αποτέλεσμα των γειτόνων μας. 

Διεθνολόγοι εξηγούν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star γιατί οι πολίτες ψήφισαν τον Ερντογάν

«Ο Ερντογάν τους έδωσε μία ταυτότητα την οποία δεν είχαν κατά το προηγούμενο διάστημα της κεμαλικής διοίκησης. Αυτό όμως είχε ως επιπτώσεις σήμερα στην αγορά της Κωνσταντινούπολης. Στο χρηματιστήριο να έχουμε κάποια μείωση σημαντική, να έχουμε πτώση στα τουρκικά ομόλογα, γιατί φοβούνται πάρα πολλοί επενδυτές ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια ανορθόδοξη πολιτική στην τουρκική οικονομία κι ότι η Τουρκία δε θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπληρώσει τα δάνειά της άρα θα χρειαστεί ίσως τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» εξήγησε στην Άννα Σανοζίδου και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

«Oι πολίτες στην Τουρκία φαίνεται ότι προτίμησαν το όραμα που τους προσφέρει ο Ερντογάν παρά τις δημοκρατικές ευαισθησίες που επικαλούταν ο Κιλιντζάρογλου. Αυτό δείχνει ότι η τουρκική κοινωνία έχει αλλάξει βαθιά. Τώρα από την άλλη πλευρά οι αγορές δείχνουν ότι τα erdoganomics δηλαδή η οικονομική πολιτική που έχει επιλέξει ο Ερντογάν δεν είναι οι καλύτερη δυνατή και γι’ αυτό προεξοφλούν μία αστάθεια» σημείωσε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δρίβας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top