Κατσανιώτης για Σουδάν: «Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος»

Σταθερή η κατάσταση των Eλλήνων τραυματιών

Α. Κατσανιώτης: 150 οι εγκλωβισμένοι Έλληνες στο Σουδάν – Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος / Βίντεο από ΕΡΤ

Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

Σουδάν: Εγκλωβισμένοι Έλληνες μιλούν στο Star

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρίσκονταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» είπε, μιλώντας το πρωί της Τρίτης του Πάσχα στην ΕΡΤ.

Σουδάν: Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος

Xάος στο Σουδάν: Στους 150 οι εγκλωβισμένοι Έλληνες / AP

Γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες, Δευτέρα του Πάσχα, σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους Ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.

Σουδάν: Συγκλονίζει η Ελληνίδα που μίλησε στο Star – «Δε βλέπουμε τον ήλιο»

Κατσανιώτης: «Αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις στο Σουδάν»

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δουν όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δε λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δε βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», είπε.

«Η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού - μιας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές - το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους», εξήγησε.

Τόνισε πως αυτό που λένε σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν, είναι να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ ανέφερε πως ο τρόπος που μπορούν να κινηθούν σαν υπουργείο είναι «κεντρικά», «ευρωπαϊκά».

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους μπορούν –αν κριθεί απαραίτητο– είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες.

Ανέφερε πως από την αρχή της έκρυθμης κατάστασης στο Σουδάν, είχαν επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο Πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.

Χάος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 185 νεκροί και 1.800 τραυματίες

Σουδάν: Σταθερή η κατάσταση των Eλλήνων τραυματιών

Σημειώνεται πως 15 άτομα είναι εγκλωβισμένα στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα τρόφιμα αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη, ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην εκκλησία όπως οι υπόλοιποι που παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας» είπε ο κ. Κατσανιώτης.

Για τους Έλληνες τραυματίες, σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή.

Σουδάν: Οι ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Σουδάν.

Ζητήθηκε η συνέχιση της διαρκούς επικοινωνίας με τους Έλληνες που βρίσκονται εκεί καθώς και με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Χαρτούμ, προκειμένου να υπάρχει ο  βέλτιστος συντονισμός για την ασφάλεια και την παροχή της  μέγιστης  δυνατής βοήθειας προς τους Έλληνες ομογενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές Αρχές έχουν επωμιστεί τον σχεδιασμό τυχόν σχεδίου εκκένωσης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες (Γάλλους, Ιταλούς και Έλληνες), ωστόσο η κατάσταση στο πεδίο δεν φαίνεται να ευνοεί ενεργοποίηση τέτοιου σχεδίου. 

Σουδάν: Ποιοι και γιατί πολεμούν

Στο Σουδάν πολεμούν οι δυνάμεις δύο στρατηγών που μαζί είχαν ανατρέψει τον επί 30 χρόνια Πρόεδρο του Σουδάν αλ Μπασίρ, το 2019.

Πρόκειται για τον σημερινό Πρόεδρο της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν που ελέγχει τον τακτικό στρατό από τη μια πλευρά και από την άλλη τον Αντιπρόεδρο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο που ελέγχει τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης (RSF) κι έχει βγάλει λεφτά από την εξόρυξη χρυσού από παράνομα ορυχεία.

O στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν στο Σουδάν

O στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν / ΑP (Aron Ranen)

 o στρατηγός Νταγκάλο στο Σουδάν

Ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο / AP

Και οι δυο παρατάξεις διαθέτουν χιλιάδες ενόπλους.Oι παραστρατιωτικοί είναι δημιούργημα του ανατραπέντος το 2019 Προέδρου αλ Μπασίρ και ευθύνονται για διάπραξη ωμοτήτων στο Νταρφούρ. Ουσιαστικά  πρόκειται για εμφύλιο μεταξύ των δυο πυλώνων του στρατιωτικού καθεστώτος. Οι RSF δεν θέλουν να διαλυθούν και να ενταχθούν στον τακτικό στρατό του Σουδάν όπως τους ζητούν.

Σουδάν: Τι διακυβεύεται 

Το Σουδάν βρίσκεται σε μια ασταθή περιοχή που συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα, την περιοχή Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής. Η στρατηγική του θέση και ο γεωργικός πλούτος έχουν προσελκύσει περιφερειακά παιχνίδια ισχύος, περιπλέκοντας τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης μετάβασης σε πολιτική κυβέρνηση.

Αρκετοί από τους γείτονες του Σουδάν - συμπεριλαμβανομένης της Αιθιοπίας, του Τσαντ και του Νοτίου Σουδάν - έχουν επηρεαστεί από πολιτικές αναταραχές και συγκρούσεις, και η σχέση του Σουδάν με την Αιθιοπία, ειδικότερα, έχει ενταθεί λόγω ζητημάτων όπως αμφισβητούμενη γη κατά μήκος των συνόρων τους.

Σημαντικά γεωπολιτικά παιχνίδια παίζονται επίσης από Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες δυνάμεις που μάχονται για επιρροή στο Σουδάν.

Οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θεωρούν το Σουδάν ως ευκαιρία να απωθήσουν την ισλαμιστική επιρροή στην περιοχή. Μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σχηματίζουν το «Quad», το οποίο έχει υποστηρίξει τη διαμεσολάβηση στο Σουδάν μαζί με τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση. Οι δυτικές δυνάμεις φοβούνται το ενδεχόμενο μιας ρωσικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα, για την οποία οι Σουδανοί στρατιωτικοί ηγέτες έχουν εκφραστεί θετικά.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top