Σεισμός Τουρκία: Η υγειονομική βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί

Οι πολίτες δίνουν την μάχη της επιβίωσης

Ήρωες διασώστες κρατούν ζωντανή την ελπίδα στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Μέχρι και πριν από λίγες ώρες συνέχιζαν να ανασύρουν ζωντανούς ανθρώπους, σε πείσμα των πιθανοτήτων που είναι σε βάρος τους.

Σεισμός Τουρκία: Νέα θαύματα - Ανασύρουν ζωντανούς μετά από 203 ώρες

Σχεδόν ενα εκατομμύριο άνθρωποι στην Τουρκία έχουν μείνει άστεγοι. Εκτεθιμένοι στον αβάσταχτο ψυχικό πόνο, στο κρύο και στις κακουχίες, έχουν τώρα μπροστά τους εναν άλλο εφιάλτη. Τις επιδημίες. Και καλούνται να δώσουν μια νέα μάχη επιβίωσης. 

Μια υγειονομική βόμβα ετοιμάζεται να εκραγει στην Τουρκία.  Εμβόλια που κρίνονται απαραίτητα, όπως αυτά του τετάνου και της λύσσας έχουν ήδη φτάσει στις πληγωμένες απο τον φονικό Εγκέλαδο περιοχές. Όμως δεν αρκούν.

Oι σοβαρές ζημιές στο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης προκαλούν μεγάλη ανησυχία και αυξάνουν τον κίνδυνο υδατογενών ασθενειών και εστιών μεταδοτικών ασθενειών. Δεν είναι μόνο υδατογενείς ασθένειες, αλλά και η εποχική γρίπη και η COVID. 

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πόσιμο νερό αλλά και για είδη προσωπικής υγιεινής. 

Τουρκία: Ψυχικά τραύματα, ξεχασμένες ασθένειες και οργή μετά τον σεισμό

Σεισμός Τουρκία: Παίζουν ξύλο για μια κουβέρτα

Οι εικόνες από τους ομαδικούς τάφους προκαλούν ανατριχίλα. Όσοι επεζησαν από τα 7,8 ρίχτερ, προσπαθούν τώρα να επιβιώσουν. Η απόκτηση μιας κουβέρτας γίνεται αιτία βίαιης συγκρουσης μεταξύ των αστέγων.

Μια ολόκληρη οικογένεια τριγυρνά στο κρύο. Όλα τα απαραίτητα χωράνε σε ενα καροτσάκι του σούπερ μάρκετ. Η ψυχολογία τους είναι κατεστραμμένη. Λένε: «Δε θέλουμε να ζούμε έτσι. Θέλω το δωμάτιό μου. Θέλω τα παιχνίδια μου. Θέλω να ζήσω στο σπίτι μου».

Δείτε εδώ ολόκληρο το κεντρικό δελτίο του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top