Τουρκία: Ψυχικά τραύματα, ξεχασμένες ασθένειες και οργή μετά τον σεισμό

Δύσκολη η επόμενη ημέρα μετά τους φονικούς σεισμούς

Οι κάτοικοι στις ισοπεδωμένες πόλεις της Τουρκίας δεν έχουν καλά καλά προλάβει να συνειδητοποιήσουν αυτό που τους συνέβη και τώρα θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τις επιδημίες που ελλοχεύουν. Άστεγοι, ταλαιπωρημένοι και με μία απέραντη θλίψη να έχει σημαδέψει την ψυχή τους, καλούνται να τα βγάλουν πέρα με το άγνωστο.

Σεισμός Τουρκία: Νέα θαύματα - Ανασύρουν ζωντανούς μετά από 203 ώρες

Εκατομμύρια άνθρωποι στοιχειώνονται από τη φρίκη του φονικού σεισμού και θα χρειαστούν βοήθεια. Όση περισσότερη μπορεί να τους δώσει η ανθρωπότητα.

ΕΜΑΚ: «Mας συγκλόνισαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών που σταματούσαν...»

Οι εφιαλτικές εικόνες που πέρασαν μπροστά από τα μάτια του μικρού Μπέστε έχουν χαράξει τη παιδικη του καρδιά με πόνο. «Το παιδί μου έχει αρρωστήσει ψυχικά», φωνάζει ο πατέρας του.

Σεισμός Τουρκία

Ο μικρός Μπέστε προσπαθεί με το παιχνίδι να ξεχάσει τη φρίκη που έζησε με τον σεισμό / Φωτογραφία από δελτίο του Star

Σεισμός Τουρκία: Φόβοι για την έξαρση σοβαρών ασθενειών

Όμως εκτός από τον φόβο και τις κακουχίες, οι σεισμόπληκτοι είναι αντιμέτωποι και με τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε πρόχειρους καταυλισμούς. Νερό δεν υπάρχει ή είναι μολυσμένο. Το σύστημα αποχέτευσης έχει καταστραφεί. Ολόκληρα χωριά με σπίτια αντικαταστλαθηκαν από σκηνές. 

Οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες. Γαστρεντερίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, μολυσματικές και ξεχασμένες ασθένειες όπως η χολέρα γίνονται ο νέος εφιάλτης των ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία Κατερίνα Ρίστα κατέγραψε εικόνες από τους καταυλισμούς των σεισμόπληκτων στο Γκαζιαντέπ και τα Άδανα / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

«Το βασικό στοιχείο που βλέπουμε σε τέτοιου επιπέδου καταστροφές είναι η καταστροφή του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης. Αυτά τα δύο συστήματα είναι βασικά στοιχεία της υγειονομικής κατάστασης μιας πόλης, γιατί από τη μία ο κόσμος παίρνει καθαρό νερό, το οποίο αν δεν είναι πόσιμο δεν μπορεί να το καταναλώσει, και το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αυτό το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό της αποχέτευσης. O μεγάλος κίνδυνος είναι η χολέρα, η οποία εμφανίζεται όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν», επεσήμανε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τουρκία: Αύξηση έως και 400% στα ενοίκια μετά τον σεισμό

Οι περιουσίες των περισσότερων ανθρώπων έχουν καταστραφεί και οι περισσότεροι ζουν σε καταυλισμούς, στοιβαγμένοι σε πρόχειρα καταλύματα και σκηνές. Μοιράζονται τις ίδιες τουαλέτες και τα ίδια ντουζ.

Όμως παρά τις προσπάθειές τους να βρουν δικό τους σπίτι, έρχονται αντιμέτωποι με την αισχροκέρδεια. Το ενοίκιο στα ελάχιστα όρθια σπίτια των πληγωμενων πολεων έχει αυξηθεί 400%.

«Πριν από τον σεισμό ήταν μεταξύ 800 και 1.000 λιρών τα ενοίκια. Έτσι μαζεύτηκε πολύς κόσμος και ακούσαμε ότι έφτασαν τα ενοίκια έως 3.500 και  4.000 λίρες. Μα έλεος !», λένε οι σεισμόπληκτοι.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top