Ποιος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος στην υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ

Τι αναφέρουν τα Βελγικά ΜΜΕ

Οι πληροφορίες του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star σχετικά με την επιχείρηση των βελγικών αρχών για υπόθεση διαφθοράς, με πρωταγωνιστές αξιωματούχους του Κατάρ 10/12/22

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Βέλγιο μετά την αποκάλυψη ότι γίνονται έρευνες για τη φερόμενη υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κατάρ.

Εύα Καϊλή: Τι είναι το σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ στο οποίο εμπλέκεται

Σύμφωνα με τα βελγικά Μέσα, Knack και Le Soir, οι Αρχές της χώρας βάζουν στο στόχαστρο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι (S&D) ως αρχηγό του κυκλώματος.

Τα βελγικά Μέσα επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές και αναφέρουν ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας» και ελέγχεται αν ήταν αυτός που έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το τι να κάνουν. 

Ο Παντζέρι είναι ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής. Παράλληλα, τόσο για τη σύζυγο όσο και για την κόρη του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.

«Τσάντες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι» της Εύας Καϊλή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ερευνητές εντόπισαν και κατάσχεσαν από την οικεία του Παντζέρι τουλάχιστον 600.000 ευρώ σε μετρητά.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Παντζέρι και την Εύα Καϊλή, υπό κράτηση έχουν δυο Ευρωβουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, οι Μαρία Αρένα και Μαρκ Ταραμπέλα και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος είναι Κοινοβουλευτικός Σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ποιος είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι

Ο Παντζέρι υπήρξε μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno, το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017, ενώ για δεκαπέντε χρόνια, από το 2004 έως το 2019 ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου κάλεσε τον πρώην Ευρωβουλευτή να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 83.764 ευρώ, μετά από σχετική έρευνα που είχε ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), για παραβάσεις των κανόνων σχετικά με την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.

Παράλληλα, υπήρξε συνιδρυτής της ΜΚΟ «Fight Impunity», μιας οργάνωσης με έδρα τις Βρυξέλλες που προωθεί τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιερ Αντόνιο Παντζέρι: Οι δηλώσεις του υπέρ του Κατάρ

Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στον σωστό δρόμο.

Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l'Impunité et pout la Justice Transitionnelle ), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ είναι να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top