Οι ΗΠΑ στέλνουν Ρωσίδα κοσμοναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Συμβολική κίνηση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Μια «ματιά» στο πώς ήταν το Σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια - Αποκάλυψη της NASA / Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων STAR

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ, σε μια συμβολική κίνηση, μεταφέρουν μια Ρωσίδα κοσμοναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 Αποχωρεί η Ρωσία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν σήμερα μια Ρωσίδα κοσμοναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με έναν πύραυλο της εταιρείας SpaceX, μια αποστολή που αποκτά συμβολικό χαρακτήρα εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Άννα Κίκινα, που θα μεταφερθεί στο διάστημα, είναι η μοναδική γυναίκα κοσμοναύτης σε ενεργό υπηρεσία στη Ρωσία, και είναι μέλος του πληρώματος Crew-5, που αποτελείται επίσης από δύο Αμερικανούς και έναν Ιάπωνα.

Άννα Κίκινα

Η Ρωσίδα κοσμοναύτης Άννα Κίκινα

Πρόκειται για την πέμπτη τακτική αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που πραγματοποιείται από τη SpaceX για λογαριασμό της NASA

Η απογείωση προβλέπεται για σήμερα το μεσημέρι από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι καλές.

Πριν από δύο εβδομάδες, ένας Αμερικανός είχε απογειωθεί για τον ISS με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταλλαγής αστροναυτών, που ισχύει εδώ και πολύ καιρό, διατηρήθηκε παρά τις πολύ ισχυρές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Η ιστορία της πρώτης γυναίκας που ταξίδεψε στο διάστημα

Η εξασφάλιση της λειτουργίας του ISS έχει γίνει έτσι ένα από τα σπάνια πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. 

Η μεταφορά του πολίτη μιας άλλης χώρας είναι «μια τεράστια ευθύνη», είχε δηλώσει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα τέλη Σεπτεμβρίου η αξιωματούχος της NASA, Κάθι Λιούντερς. 

Ερωτηθείσα σχετικά με τις σχέσεις που διατηρούνται αυτή τη στιγμή με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, δήλωσε: «Σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχουμε αληθινά εκτιμήσει τη συνέπεια της σχέσης, ακόμη και στη διάρκεια μιας περιόδου πολύ δύσκολης στο γεωπολιτικό επίπεδο». 

Ανακαλύφθηκε ένας τρίτος εξωπλανήτης κοντά στον Ήλιο

Ο υπεύθυνος του ISS στη NASA Τζόελ Μονταλμπάνο εγκωμίασε επίσης την «εξαιρετική υποστήριξη που παρέχει η Roscosmos» σε αυτές τις κοινές πτήσεις.

Η Άννα Κίκινα, 38 ετών και μηχανικός, θα γίνει η πέμπτη Ρωσίδα επαγγελματίας κοσμοναύτης που θα μεταβεί στο διάστημα. «Ελπίζω ότι σε ένα εγγύς μέλλον θα έχουμε περισσότερες γυναίκες στο σώμα των κοσμοναυτών», είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άννα Κίκινα

Η 38χρονη Άννα Κίκινα θα γίνει η πέμπτη Ρωσίδα επαγγελματίας κοσμοναύτης που θα μεταβεί στο διάστημα

Θα είναι επίσης η πρώτη διαστημική πτήση για την Αμερικανίδα αστροναύτη Νικόλ Μαν και τον επίσης Αμερικανό συνάδελφό της Τζος Κασάντα, αλλά η πέμπτη για τον Ιάπωνα Κοΐτσι Ουακάτα. 

Ρωσία: Το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πούτιν – Μπλόφα ή πραγματική απειλή;

Έπειτα από ένα ταξίδι περίπου 30 ωρών, το σκάφος τους θα προσδεθεί στο Σταθμό, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων.

Τα μέλη του Crew-5 θα ενωθούν με τους επτά συναδέλφους τους οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο σταθμό (δύο Ρώσοι, τέσσερις Αμερικανοί και μία Ιταλίδα).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top