Η ιστορία της πρώτης γυναίκας που ταξίδεψε στο διάστημα

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα άλλαξε τα δεδομένα του πλανήτη στις 16 Ιουνίου 1963

Πλάνα από συνάντηση που είχε η Βαλεντίνα Τερεσκόβα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το 2017 (βίντεο: ruptly)

 

Η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, είναι πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ανθρωπότητας που αντίκρισε το Σύμπαν, σε μια διαστημική πτήση 71 ωρών, με 48 περιστροφές γύρω από τη Γη, διανύοντας συνολική απόσταση 1,93 εκατομ. χιλιομέτρων. Πρόκειται για μια ατρόμητη γυναίκα – σύμβολο που άλλαξε τα δεδομένα του πλανήτη στις 16 Ιουνίου 1963.

Η ρωσικής καταγωγής σοβιετική κοσμοναύτιδα, ήταν μία νεαρή εργάτρια και δεινή αλεξιπτωτίστρια, που επιλέχθηκε το 1961 ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφιες, παρότι δεν ήταν πιλότος αεροσκαφών.

Ο επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος της Σοβιετικής Ένωσης, Σεργκέι Κορολιόφ, την επέλεξε προσωπικά ανάμεσα σε πέντε υποψήφιες για να πιλοτάρει το διαστημικό σκάφος «Βοστόκ 6» (Ορίζων 6) στο διάστημα. Σκοπός της αποστολής ήταν να μελετηθεί η λειτουργία του γυναικείου σώματος στο διάστημα.

16 Απριλίου 1963: Η ημέρα που πήγε στο Διάστημα η πρώτη γυναίκα αστροναύτης

Το «Βοστόκ 6», με μοναδική επιβάτιδα την Τερέσκοβα, εκτοξεύτηκε το πρωί της 16ης Ιουνίου 1963 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν. Η νεαρή κοπέλα, παρά την προφανή απειρία της, έφερε σε πέρας την αποστολή. Δεν ήταν, όμως, λίγες οι φορές στη διήμερη πτήση της στο διάστημα, που αντιμετώπισε στομαχικά προβλήματα και ναυτία.

H Βαλεντίνα Τερεσκόβα σε συνάντηση με τον Πούτον το 2017 (πηγή φώτο: ruplty)

H Βαλεντίνα Τερεσκόβα σε συνάντηση με τον Πούτον το 2017 (πηγή φώτο: ruplty)

Ανάμεσα στις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην επιστήμη η αποστολή της, ήταν και οι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι οποίες αποτέλεσαν βασική πηγή πληροφόρησης για τη μελέτη των στρωμάτων αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του καιρού.

Η Τερέσκοβα, μετά την αποστολή του «Βοστόκ 6» δεν ξαναπέταξε στο διάστημα. Αφιερώθηκε στην οικογένειά της, τις σπουδές στην αεροδιαστημική μηχανολογία και την πολιτική. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top