Αύξηση κρουσμάτων Έμπολα στην Ουγκάντα - Θα επιβληθεί lockdown;

«Δεν υπάρχει λόγος για άγχος και πανικό»

Νέα έξαρση του ιού Έμπολα στην Ουγκάντα μετά τον εντοπίσμό πολλών κρουσμάτων. Τι λένε οι Αρχές για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Συναγερμός ΠΟΥ για τον Έμπολα - Μπορεί να εξαπλωθεί σε διεθνές επίπεδο;

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι απέκλεισε χθες Τετάρτη το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της επιδημίας του ιού Έμπολα που πλήττει τη χώρα, κρίνοντας πως οι Αρχές έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την υγειονομική κρίση.

Οι αρχές της Ουγκάντας ανακοίνωσαν ότι κρούσματα της ασθένειας που προκαλεί ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός εντοπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μουμπέντε, στο κεντρικό τμήμα της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

Έμπολα

Συγκεκριμένα, μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 24 εργαστηριακά επαληθευμένα κρούσματα και πέντε επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Άλλοι 19 άνθρωποι, που θεωρούνταν πιθανά κρούσματα, είναι επίσης νεκροί, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, εξηγώντας ωστόσο πως θάφτηκαν χωρίς να υποβληθούν προηγουμένως σε εξετάσεις.

Μολαταύτα, ο πρόεδρος δεσμεύτηκε πως δε θα επιβληθεί lockdown στις περιοχές που πλήττονται, διαβεβαιώνοντας πως ο κρατικός μηχανισμός είναι σε θέση να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, που δεν μεταδίδεται μέσω αερολυμάτων όπως ο νέος κορωνοϊός.

Αποφασίσαμε να μην επιβάλουμε περιορισμό. Δεν είναι απαραίτητο. Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αυτό το ξέσπασμα, όπως και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει λόγος για άγχος, πανικό, περιορισμό της κίνησης ή κλείσιμο δημόσιων χώρων.

Έξι μέλη των υπηρεσιών υγείας -τέσσερις γιατροί, αναισθησιολόγος, φοιτητής ιατρικής- έχουν μολυνθεί, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ουγκάντας.

Ουγκάντα Έμπολα

Πώς μεταδίδεται ο Έμπολα - Υπάρχουν εμβόλια;

Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα είναι πολύ συχνά θανατηφόρα.

Υπάρχουν κάποια πειραματικά εμβόλια και φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα.

Ο περιορισμός επιδημιών του ιού αυτού είναι ωστόσο δύσκολος, πάνω απ’ όλα σε αστικά περιβάλλοντα, ενώ δεν υπάρχουν εμβόλια, ούτε φάρμακα για το λεγόμενο στέλεχος του Σουδάν, από τα σπανιότερα, που ενοχοποιείται για την τρέχουσα επιδημία στην Ουγκάντα.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η έντονη αδυναμία, η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες. Οι άνθρωποι που προσβάλλονται δεν είναι μεταδοτικοί παρά μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, έπειτα από περίοδο επώασης κυμαινόμενη μεταξύ των 2 και των 21 ημερών.

Η Ουγκάντα έχει βιώσει ήδη επιδημίες του Έμπολα, ιού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Αφρική αφότου ταυτοποιήθηκε το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό. Η πιο πρόσφατη στη χώρα, το 2019, επισήμως στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top