Με κορωνοϊό η βασίλισσα της Δανίας, μετά την κηδεία της Ελισάβετ

Η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι πλέον η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης

Μέλη βασιλικών οικογενειών και αρχηγοί κρατών είπαν το τελευταίο «αντίο» στη βασίλισσα Ελισάβετ στο Ουεστμίνστερ / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (19/9/22)

Θετική στον κορωνοϊό η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, λίγες ώρες μετά την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στην οποία παρέστη τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ - Οι αφίξεις των καλεσμένων στο Αββαείο

Η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα που ήταν παρούσα στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα στο Λονδίνο, διαγνώσθηκε θετική στον κορωνοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού σήμερα.

βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα

Η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα, στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ / AP Image

βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα και Παύλος

Η βασίλισσα Μαργαρίτα με τον πρώην διάδοχο του τέως Βασιλείου της Ελλάδας, Παύλο, στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ / AP Image

Η 82χρονη μονάρχης, πλήρως εμβολιασμένη κατά της νόσου Covid-19, η οποία είχε ξανά μολυνθεί από τον ιό τον Φεβρουάριο, βρέθηκε θετική χθες το βράδυ, ανακοίνωσε το παλάτι σε δελτίο τύπου.

«Οι δραστηριότητες της βασίλισσας αυτή την εβδομάδα ακυρώθηκαν», ανέφερε το παλάτι, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της.

Στον θρόνο από τις 14 Ιανουαρίου 1972, η βασίλισσα Μαργαρίτα είναι, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, η μόνη βασίλισσα της Ευρώπης και η μακροβιότερη μονάρχης της ηπείρου.

κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ - βασιλείς

Πλήθος ευγενών και υψηλών προσώπων παρευρέθηκαν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τη Δευτέρα 19/9/22 - AP Image

Χήρα από το 2018, η βασίλισσα συνέβαλε στον σταδιακό εκσυγχρονισμό της μοναρχίας.

Ποια είναι η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας

Η Μαργαρίτα Β΄ διαδέχτηκε τον πατέρα της Φρειδερίκο Θ΄ στις 14 Ιανουαρίου 1972. Με την άνοδό της έγινε η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της Δανίας από το 1412 και σήμερα είναι η μοναδική βασίλισσα με χρέη ανώτατου άρχοντα, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Μαργαρίτα Αλεξανδρινή Θόρχιλντουρ Ίνγκριντ, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1940 στα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης ως πρώτο παιδί του μετέπειτα Φρειδερίκου Θ΄ και της Ίνγκριντ της Σουηδίας. 

Ο πατέρας της ήταν ο πρωτότοκος γιος του τότε Χριστιανού Ι΄, ενώ η μητέρα της ήταν η τότε μοναχοκόρη του μετέπειτα Γουσταύου ΣΤ΄ Αδόλφου της Σουηδίας. Η γέννησή της έγινε μόλις μία εβδομάδα μετά την εισβολή της Ναζιστικής Γερμανίας στην Δανία, η οποία συνέβη στις 9 Απριλίου 1940.

Κατά την περίοδο της γέννησής της, μόνο άνδρες μπορούσαν να ανέβουν στο θρόνο της Δανίας, λόγω των αλλαγών στη νομοθεσία που θεσπίστηκε τη δεκαετία του 1850, όταν ο Οίκος του Γκλύξμπουργκ επιλέχθηκε για τη διαδοχή. Δεδομένου ότι δεν είχε αδέλφια, θεωρήθηκε ότι ο θείος της Κνουτ της Δανίας μια ημέρα θα αναλάβει το θρόνο.

Λίγο μετά την άνοδο του πατέρα της στο θρόνο και αφού είχε γίνει σαφές ότι η Βασίλισσα Ίνγκριντ δε θα έκανε άλλα παιδιά, θα ξεκινήσει διαδικασία αλλαγής του συντάγματος, προκειμένου να μπορεί η Μαργαρίτα να γίνει διάδοχος του θρόνου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναθεώρηση έπαιξε η δημοτικότητα του Φρειδερίκου Θ΄ και των κορών του, αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στην καθημερινή ζωή της Δανίας και παγκοσμίως. Η πρόταση αναθεώρησης, αφού πέρασε από δύο κοινοβούλια, επικυρώθηκε στη συνέχεια με δημοψήφισμα, που διεξήχθη στις 27 Μαρτίου 1953. Οι νέες διατάξεις του συντάγματος για την διαδοχή επέτρεπαν πλέον την άνοδο γυναίκας στο θρόνο, σε περίπτωση που εκείνη δεν είχε άνδρα αδερφό, κάνοντας έτσι την Μαργαρίτα διάδοχο του πατέρα της.

Σημειώνεται ότι ο Οίκος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ που είναι κυρίως γνωστός ως Οίκος του Γκλύξμπουργκ, είναι ένας Δανογερμανικός κλάδος του Οίκου του Όλντενμπουργκ, μέλη του οποίου βασιλεύουν ή έχουν βασιλεύσει κατά καιρούς στη Δανία, τη Νορβηγία, την Ελλάδα και αρκετά βόρεια Γερμανικά κράτη.

Η Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, ο Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας, ο Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και ο Κάρολος Γ' του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εκ πατρός μέλη της δυναστείας Γκλύξμπουργκ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top