Φον ντερ Λάιεν: Πρότεινε πλαφόν στα υπερκέρδη παραγωγών ενέργειας

Στο τραπέζι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας τις ώρες αιχμής

Τα πέντε μέτρα που θα προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης 

Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κ. φον ντερ Λάιεν περιέγραψε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, προτείνοντας μεταξύ άλλων τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. 

Φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας

Όπως είπε, στόχος  της επιβολής πλαφόν είναι να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισ. ευρώ.

«Ξεμένει» από σαλάτες η Ευρώπη λόγω ενεργειακής κρίσης

«Οι εταιρείες που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος έχουν έσοδα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Δεν τα ονειρεύτηκαν ποτέ. Τα κέρδη είναι καλά, αλλά στην εποχή μας, είναι λάθος να λαμβάνουμε εξαιρετικά έσοδα και κέρδη ρεκόρ, επωφελούμενοι από τον πόλεμο και στην πλάτη των καταναλωτών μας. Σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Και ως εκ τούτου, η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσης τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που πρέπει να συνεισφέρουν, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη μέλη», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

H Μ. Βρετανία «παγώνει» τις τιμές ενέργειας για δύο χρόνια

Ανακοίνωσε επίσης «εισφορά αλληλεγγύης» στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, αλλά αιολική, ηλιακή, γεωθερμική ενέργεια, απόβλητα, πυρηνική ενέργεια, λιγνίτη, πετρέλαιο και ορισμένα είδη υδροηλεκτρικής ενέργειας και βιομάζας.

φον ντερ Λάιεν

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της ΕΕ για στήριξη της Ουκρανίας

Σύμφωνα με πληροφορίες οι χώρες της ΕΕ θέλουν να μπορούν να εισπράττουν τη συγκεκριμένη εισφορά και να αναδιανέμουν τα κεφάλαια στους καταναλωτές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης αύξηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, έκτακτα μέτρα για να μην υπάρχουν διακυμάνσεις τιμών στην ίδια μέρα και  κρατικές επιδοτήσεις για να διατηρήσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους. Επίσης, ενισχυμένη συνεργασία με τη Νορβηγία για αύξηση παραγωγής.  

Ενεργειακή κρίση: Διχασμός στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σημαντικές ήταν οι αναφορές της για καθοριστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. 

«Οι αγορές αερίου έχουν μεταβληθεί. Τώρα έχουμε υγροποιημένο αέριο. Το λεγόμενο TTF, το χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει προσαρμοστεί. Η Κομισιόν θα κοιτάξει πιο αξιόπιστους δείκτες αξιολόγησης για αγορά ενέργειας», είπε.  

Μίλησε ακόμα για «αποσύνδεση από τη δεσποτεία του φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος/ενέργειας», ώστε οι καταναλωτές να αποκομίσουν τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους. 

Ενεργειακή κρίση: Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

«Αυτός πρέπει να είναι ο σκοπός. Πρέπει λοιπόν να αποσυνδέσουμε την κυρίαρχη επιρροή του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κι αυτός είναι ο λόγος που θα κάνουμε μια βαθιά και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο δημιουργίας μιας νέα ευρωπαϊκής τράπεζας για το υδρογόνο για την παραγωγή 10 εκ. τόνων ως το 2030 «που θα βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια αγορά υδρογόνου». Όπως είπε, τρία δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Καινοτομίας για τη δημιουργία της νέας αγοράς.

Gazprom: Τρολάρει την Ευρώπη για τον βαρύ χειμώνα που έρχεται

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι όλα αυτά είναι έκτακτα και προσωρινά μέτρα. 

Φον ντερ Λάιεν: «Θα διατηρήσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε, επίσης, την ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας και παράλληλα να συνεχίσει την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη η Ρωσία, μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

«Οι κυρώσεις θα παραμείνουν, δε θα αλλάξει τίποτα. Έχουμε αποφασιστικότητα, δεν κάνουμε συνδιαλλαγή, είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και για την ανοικοδόμηση της χώρας. Θα ενισχύσουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις με έδρα την Ουκρανία, αλλά και την ίδια την οικονομία. θα συνεχιστεί αυτό το αμοιβαία επωφελές εμπόριο. Θα επεκτείνουμε το roaming στην Ουκρανία», είπε μεταξύ άλλων.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top