Οι τελευταίες στιγμές της βασίλισσας Ελισάβετ - Ποιοι ήταν στο πλευρό της

Μόνο ο Κάρολος και η Άννα την πρόλαβαν ζωντανή

Το πλήθος λέει τον βρετανικό εθνικό ύμνο έξω από το παλάτι - Βίντεο από Reuters

Μόνο τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα πρόλαβαν να βρεθούν στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ στις τελευταίες της στιγμές στο Κάστρο Μπαλμόραλ.

Τα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ

Μόνο ο Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα πρόλαβαν ζωντανή τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπαλμόραλ

Όπως αναφέρει η Daily Mail, όλα τα μέλη της στενής βασιλικής οικογένειας προσπάθησαν να βρεθούν δίπλα της, όταν οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι της απομένουν λίγες ακόμα ώρες ζωής. Όμως μόνο ο Κάρολος και η Άννα, που βρίσκονταν ήδη στη Σκωτία, κατάφεραν να την αποχαιρετήσουν πρώτοι. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Συγκλονισμένοι οι Βρετανοί από τον θάνατό της

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Έντουαρντ με τη σύζυγό του Σοφία και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ έσπευσαν στη Σκωτία, αλλά δυστυχώς δεν την πρόλαβαν ζωντανή. Το ίδιο και ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος έφτασε τελευταίος γύρω στις 22:00 το βράδυ, μιάμιση ώρα δηλαδή μετά από τη δημόσια ανακοίνωση για τον θάνατο της Ελισάβετ. 

βασιλική οικογένεια

Όλη η οικογένεια έσπευσε να βρεθεί δίπλα στην Ελισάβετ όταν έγινε γνωστή η επιδείνωση της υγείας της, αλλά μόνο ο Κάρολος και η Άννα πρόλαβαν να την αποχαιρετήσουν

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολος, βρέθηκε στο πλευρό της μητέρας του στις 14:32, λίγες ώρες πριν από την πρώτη ανακοίνωση του παλατιού για την κατάσταση της υγείας της. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: 10ήμερο πένθος στη Βρετανία–Τι ακολουθεί τον θάνατό της

Έφτασε στη Σκωτία με ελικόπτερο της βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο απογειώθηκε στις 8:48 το πρωί της Πέμπτης κι έφτασε τελικά στο Κάστρο του Μπαλμόραλ στις 12:27 το μεσημέρι. Εκεί μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο και η σύζυγός του Καμίλα, η οποία πλέον θα αποκαλείται «βασιλική σύζυγος».

Πρώτη όμως στο πλευρό της μητέρας της βρέθηκε η πριγκίπισσα Άννα, η οποία εκτελούσε βασιλικά καθήκοντα σε εκδηλώσεις στη γύρω περιοχή. 

Κάρολος Γ': Οι σπουδές, το πάθος για τα φυτά και η σκιά της Νταϊάνα

Στη συνέχεια, οι άνθρωποι του παλατιού έστειλαν τζετ για να μεταφέρει στη Σκωτία τον πρίγκιπα Άντριου και τη σύζυγό του, την οποία η Ελισάβετ θεωρούσε δεύτερη κόρη της, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ. 

Κάρολος

Ελικόπτερο παρέλαβε τον Κάρολο και τον μετέφερε στη Σκωτία, ενώ η πριγκίπισσα Άννα βρισκόταν ήδη εκεί, εκτελώντας τα πριγκιπικά της καθήκοντα

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Σκωτία στις 18:00 με τους στενούς συγγενείς της βασίλισσας Ελισάβετ να περνάνε την πύλη του παλατιού του Μπάλμοραλ στις 19:06.

Βρετανία: Στον Κάρολο το στέμμα - «Βασιλική σύζυγος» η Καμίλα

Η Δούκισσα του Κέμπριτζ, Κέιτ, παρέμεινε στο Λονδίνο με τα τρία της παιδιά. Όσο για τον Δούκα κι τη Δούκισσα του Σάσσεξ, Χάρι και Μέγκαν, οι οποίοι βρίσκονταν στη Μεγάλη Βρετανία για μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Λονδίνο, αρχικά έγινε γνωστό ότι θα πήγαιναν και οι δύο στη Σκωτία, κάτι που προκάλεσε έκπληξη, αφού συνήθως οι σύζυγοι δε συνοδεύουν τους στενούς συγγενείς σε στιγμές προσωπικού πένθους. 

Αργότερα όμως επιβεβαιώθηκε ότι ο Χάρι θα ταξίδευε μόνος του και τελικά έφτασε τελευταίος στο Κάστρο του Μπαλμόραλ. 

«Ποια νομίζετε ότι είμαι;» - Διάσημες φράσεις της βασίλισσας Ελισάβετ

Ο θάνατος της βασίλισσας ανακοινώθηκε στις 18:32 με μια λιτή ανακοίνωση που ανέφερε:

«Η βασίλισσα πέθανε ήρεμα το απόγευμα στο κάστρο του Μπαλμόραλ. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και αύριο θα επιστρέψουν στο Λονδίνο».  

Σε νεότερη ανακοίνωσή του μάλιστα το παλάτι του Μπάκιγχαμ αναφέρει ότι από τώρα και για επτά μέρες μετά από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα ισχύσει μια περίοδος πένθους για τη βασιλική οικογένεια. 

«Μετά τον θάνατο της Αυτού Μεγαλειότητος της Βασίλισσας, ο Βασιλιάς επιθυμεί να ξεκινήσει από σήμερα και έως επτά μέρες μετά από την κηδεία της βασίλισσας μια περίοδος πένθους για τα μέλη της στενής βασιλικής οικογένειας», αναφέρει το Μπάκιγχαμ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. 

Θάνατος Ελισάβετ: Η ενημέρωση της Τρας

Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος της Ελισάβετ ανακοινώθηκε στις 18:30, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, ενημερώθηκε για τη δυσάρεστη εξέλιξη στις 16:30, δύο ώρες δηλαδή πριν από την επίσημη ανακοίνωση. 

Ελισάβετ Χάρι

Ο Χάρι ήταν ο τελευταίος που έφτασε στο Κάστρο Μπαλμόραλ

Την ώρα της ενημέρωσης της Λιζ Τρας για τον θάνατο της Ελισάβετ, επιβεβαίωσε επίσημος εκπρόσωπός της. 

Ελισάβετ - Φίλιππος: Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο!

Μετά την αναγγελία του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, η Λιζ Τρας ανέβηκε στο πόντιουμ έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ και είπε: 

«Είμαστε συντετριμμένοι. Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία και η χώρα μας άκμασαν υπό τη βασιλεία της Ελισάβετ. Η μονάρχης αποτέλεσε προσωπική έμπνευση για μένα. Η αφοσίωση της βασίλισσας στο καθήκον ήταν παράδειγμα για όλους μας και σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης απώλειας. Η χώρα τώρα πρέπει να ενωθεί και να υποστηρίξει τον βασιλιά Κάρολο. Ο Θεός να έχει καλά τον Βασιλιά».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top