Βασίλισσα Ελισάβετ: 10ήμερο πένθος στη Βρετανία-Τι ακολουθεί τον θάνατό της

Σήμερα το διάγγελμα του νέου βασιλιά Καρόλου του 3ου

Στα ανάκτορα του Μπαλμόραλ στη Σκωτία, εκεί που λάτρευε να απομονώνεται και να ξεφεύγει για λίγο από το βάρος των βασιλικών της καθηκόντων άφησε χθες την τελευταία της πνοή η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ, σε ηλικία 96 ετών.

Η είδηση του χαμού της βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη Βρετανία, αλλά και την Κοινοπολιτεία, που θρηνούν τώρα για τον χαμό της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία. 

Ελισάβετ 1

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών

Οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια, τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα ανάκτορα κυματίζουν μεσίστιες, με το βρετανικό έθνος να αναμένει τις εξελίξεις στη διαδοχή του θρόνου. 

«Ποια νομίζετε ότι είμαι;» - Διάσημες φράσεις της βασίλισσας Ελισάβετ

Νέος βασιλιάς της χώρας ανακηρύχθηκε αυτομάτως χθες ο μέχρι πρότινος πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, ο οποίος πλέον θα αποκαλείται Βασιλιάς Κάρολος ο 3ος. Στις 10:00 μάλιστα σήμερα το πρωί θα ανακηρυχθεί και επίσημα μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης. Η σύζυγός του θα φέρει πλέον τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου», ενώ ο Κάρολος αναμένεται να απευθύνει σήμερα και το πρώτο του διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό. 

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στη βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων, ενώ οι εργασίες του θα ανασταλούν για δέκα μέρες. 

Κάρολος

Νέος Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου ανακηρύχθηκε αυτόματα ο Κάρολος

Στις 15:30 η νέα πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως»

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου όταν υποδέχθηκε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τη Λιζ Τρας για να τη διορίσει πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. 

Γιατί αλλάζει ο βρετανικός εθνικός ύμνος μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Οι φωτογραφίες από τη συνάντηση αυτή είχαν προκαλέσει ανησυχία, καθώς η βασίλισσα έδειχνε καταβεβλημένη, ενώ είχε κι ένα μελανό σημάδι στο χέρι της. Δύο 24ωρα αργότερα οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι τίθεται σε διαρκή ιατρική παρακολούθηση και σύσσωμη η βασιλική οικογένεια έσπευσε στο πλευρό της για να την αποχαιρετήσει. 

Ελισάβετ 2

Για δέκα μέρες στη Βρετανία έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος

«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Αυτό ήταν το σύνθημα που ειπώθηκε για να ανακοινωθεί ο θάνατος της Ελισάβετ και να θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση διαχείρισης του θανάτου της. 

Το 1952, η κωδική ονομασία του θανάτου του πατέρα της Ελισάβετ Γεώργιου ΣΤ' ήταν «Hyde Park Corner», με στόχο ο όλος χειρισμός της υπόθεσης να γίνει με διακριτικότητα.

«Κάρολος Γ΄»: Το προφίλ του νέου βασιλιά

Επειδή μάλιστα η Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία σε εφαρμογή τέθηκε και η «Επιχείρηση Μονόκερως».

Ελισάβετ 3

Η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή στο Κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία

Αυτή προβλέπει την άμεση αναστολή των εργασιών στο κοινοβούλιο της Σκωτίας και τη διαχείριση εκατοντάδων επισκεπτών στο Μπαλμόραλ και το Εδιμβούργο που θα φτάσουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα. 

Η σορός της Ελισάβετ αναμένεται να μεταφερθεί στο Holyroodhouse όπου θα αναπαυθεί και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον Καθεδρικό Ναό του St’ Giles στο Royal Mile στο Εδιμβούργο. 

Ελισάβετ - Φίλιππος: Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο!

Έπειτα, θα μεταφερθεί στον σταθμό Waverley στο Εδιμβούργο, ούτως ώστε να μεταφερθεί με το Βασιλικό Τρένο στον σταθμό St’ Pancras στο Λονδίνο. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο Λονδίνο με αεροπλάνο, το οποίο θα υποδεχτούν η πρωθυπουργός και επίλεκτοι υπουργοί.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι προβλέπει το σχέδιο «Γέφυρα του Λονδίνου»

Παράλληλα σε εφαρμογή έχει τεθεί και το σχέδιο «Γέφυρα του Λονδίνου», στο πλαίσιο του οποίου ενημερώθηκε πρώτα η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας για τον θάνατο της βασίλισσας από τον ίδιο τον υπασπιστή της. 

Ελισάβετ 4

«Η Γέφυρα Του Λονδίνου Έπεσε» ήταν ο κωδικός για την ανακοίνωση του θανάτου της Ελισάβετ

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας, οι ηγέτες κρατών και τελευταία ανακοινώθηκε δημοσίως. Ο επίσημος ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας απέκτησε μαύρο φόντο, όπως και όλες οι ιστοσελίδες του gov.uk. 

«Υπέρτατη θλίψη» - Ο βασιλιάς Κάρολος θρηνεί για τον χαμό της μητέρας του

Επίσης κάθε ανάρτηση στο Twitter από κυβερνητικούς λογαριασμούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου. 

Η παραδοσιακή τελετή αλλαγής φρουράς έξω από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ακυρώθηκε και τοιχοκολλήθηκε σχετική πινακίδα που ενημερώνει για το θάνατο της βασίλισσας.

Ελισάβετ 5

Η Ελισάβετ θα ταφεί δίπλα στον σύζυγό της Φίλιππο στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στις συναντήσεις μέχρι την κηδεία, οι υπουργοί θα πρέπει να φορούν πρωινά φορέματα ή κοστούμια με μαύρες ή σκούρες γραβάτες και θα ζητηθεί να μη συνοδεύονται από τους/τις συζύγους τους. 

Το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει για να εκδώσει συλλυπητήριο μήνυμα και τα μέλη του θα αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα. 

Έτσι ανέβηκε στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ

Ο νέος μονάρχης θα φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο για ακρόαση και δύο ημέρες μετά το θάνατο της Βασίλισσας, οι διοικήσεις της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας θα κάνουν την επίσημη ανακήρυξη του νέου μονάρχη.

Ελισάβετ: Πότε θα γίνει η κηδεία της

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα γίνει δέκα μέρες μετά τον θάνατο της στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ πριν από την κηδεία η σορός της θα τεθεί λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα. 

Η σορός της βασίλισσας θα τοποθετηθεί στην Αίθουσα του Θρόνου, στο Μπάκιγχαμ. 

Ελισάβετ Φίλιππος

Η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ

Η ημέρα της κηδείας της θα είναι η «Ημέρα Εθνικού Πένθους», και οι εργοδότες μπορούν να επιτρέψουν στο προσωπικό τους να μην εργαστεί. 

Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλο το έθνος το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ, όπου η βασίλισσα θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη, δίπλα στον σύζυγό της Φίλιππο.

5 διαχρονικά αξεσουάρ που η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε σε κάθε της εμφάνιση

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, με πρώτο σταθμό τη Σκωτία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το πρωτόκολλο των 10 ημερών

Για 10 μέρες η Βρετανία θα είναι βυθισμένη στο πένθος, μέχρι να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ, που ήταν στο θρόνο από το 1952. Το πρωτόκολλο ορίζει τα εξής:

Κάρολος

Ο Κάρολος στην ανακοίνωσή του δεν έκρυψε τον πόνο του για τον χαμό της μητέρας του

1η μέρα

Στις 10 π.μ. στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς θα συνεδριάσει το σχετικό συμβούλιο (Accession Council), το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και μυστικούς συμβούλους.

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: Το πρωτόκολλο για τον θάνατο της Ελισάβετ

Κύριο θέμα είναι η διακήρυξη του νέου βασιλιά, η οποία διαβάζεται δημόσια από ένα μπαλκόνι στο παλάτι, ενώ μια περαιτέρω διακήρυξη θα διαβαστεί στο Royal Exchange στο Σίτι του Λονδίνου.

Ελισάβετ 6

Η Ελισάβετ ήταν η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και του κόσμου

Μάλιστα, το απόγευμα, ο Κάρολος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και τον κοσμήτορα του Γουέστμινστερ.

Τότε, θα αποδοθούν αφιερώματα στο Κοινοβούλιο και οι σημαίες θα είναι σε υποστολή για το συμβούλιο, ενώ θα παραμείνουν σε υποστολή για 24 ώρες προτού κυματίσουν ξανά μεσίστιες μέχρι την επόμενη ημέρα της κηδείας.

2η μέρα

Το φέρετρο της Ελισάβετ θα φύγει από το Μπαλμόραλ για να μεταφερθεί οδικώς στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ.

Ελισάβετ: Χωρίς τη Meghan Markle ταξίδεψε στη Σκωτία ο πρίγκιπας Harry

Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν διακηρύξεις στα αποκεντρωμένα έθνη στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ ταυτόχρονα το μεσημέρι.

3η μέρα

Υπάρχει μια τελετουργική πομπή από το Χόλιρουντ κατά μήκος του Royal Mile στον Καθεδρικό Ναό του St Giles για μια λειτουργία στην οποία συμμετέχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά από αυτήν τη λειτουργία, ο καθεδρικός ναός του St Giles ανοίγει για το κοινό για 24 ώρες.

Ελισάβετ 7

Ο βρετανικός και ο διεθνής Τύπος κάνουν λόγο για «τέλος εποχής»

Σύμφωνα με τα σχέδια της Γέφυρας του Λονδίνου, ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ για να δεχτεί συλλυπητήρια. Στη συνέχεια πρόκειται να πετάξει στο Εδιμβούργο. Στην πρώτη του πράξη ως βασιλιάς, θα παρευρεθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ για τη σχετική τελετή, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του St Giles. Θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον πρώτο υπουργό της Σκωτίας και θα δεχτεί επίσης συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

4η μέρα

Αργά το βράδυ το φέρετρο αναμένεται να μεταφερθεί στον σταθμό του Εδιμβούργου Waverley όπου στη συνέχεια θα ταξιδέψει με το Βασιλικό Τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στο σταθμό St Pancras στο Λονδίνο το επόμενο πρωί.

Κάρολος Καμίλα

Σήμερα ο Κάρολος αναμένεται να εκφωνήσει το πρώτο του διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό ως νέος βασιλιάς

Ο Βασιλιάς Κάρολος πετά στη Βόρεια Ιρλανδία όπου πρόκειται να δεχτεί συλλυπητήρια στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα παρευρεθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ για μια τελετή προσευχής και ομιλιών για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Θα γίνει πρόβα για την περιφορά του φέρετρου της αείμνηστης βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall.

5η μέρα

Το φέρετρο αναμένεται να φτάσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που προγραμματίζεται στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα.

Στην πρώτη μεγάλη τελετουργική εκδήλωση που προηγείται της κηδείας, το φέρετρο της αείμνηστης βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall όπου θα παραμείνει για 5 μέρες. Αναμένεται ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με άμαξα.

Ελισάβετ Τρας

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Ελισάβετ ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου όταν δέχθηκε τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας

Θα είναι μια ευκαιρία για το κοινό να αποτίσει τα σέβη του. Το φέρετρο θα αναρτηθεί στη μέση του Westminster Hall και θα είναι ανοιχτό στο κοινό για 23 ώρες τη μέρα.

6η μέρα

Το προσκύνημα συνεχίζεται, χωρίς να αναμένεται κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση εκείνη την μέρα.

7η μέρα

Ο Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό Llandaff στο Κάρντιφ, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ουαλικό Senedd και θα δεχτεί συλλυπητήρια. Μάλιστα, εκείνη την μέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουαλίας.

8η μέρα

Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί κυβερνήτες και πρωθυπουργούς από τα βασίλεια.

βασιλική οικογένεια

Η βασιλική οικογένεια βρέθηκε στο πλευρό της βασίλισσας στις τελευταίες της ώρες

9η μέρα

Την παραμονή της κηδείας, ο Κάρολος θα υποδεχθεί ξένες βασιλικές οικογένειες που θα παραστούν στην κηδεία.

10η μέρα

Η κηδεία, που θα γίνει με κρατική δαπάνη, θα τελεστεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Westminster Hall σε μια πομπή προς το αβαείο. Θα τηρηθεί δύο λεπτά σιγή σε όλη τη χώρα.

Μετά τη λειτουργία μιας ώρας, μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί από την άμαξα στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Windsor.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί γίνει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, κατά τη διάρκεια της οποίας το φέρετρο θα κατέβει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top