Τα «βρήκαν» Τουρκία και Ισραήλ - Αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις

Μετά από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις τους

Πλάνα του Reuters από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών και των γενικών προξένων στις δύο χώρες, έπειτα από την σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, την επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ.

Στην Αγκυρα πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, «η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση».

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, της Ιερουσαλήμ και της Γάζας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα.

«Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας για την παλαιστινιακή υπόθεση να διαβιβάζονται απευθείας μέσω του πρεσβευτή», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τον επικείμενο διορισμό Τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.

Der Spiegel: Ο Ερντογάν συμπεριφέρεται σα διπλός πράκτορας

Επειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις τους, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα περίοδο στις σχέσεις τους, που χαρακτηρίστηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε στην συνέχεια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ στο τέλος του Μαΐου στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προβάλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστίνιους. 

Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με την Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007. 

Λωρίδα της Γάζας: Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την εκεχειρία

Το ιστορικό της «κόντρας» Τουρκίας - Ισραήλ

Η επιδείνωση των σχέσεων  ανάμεσα στην Άγκυρα και το Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου Mavi Marmara, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και την Άγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστίνιους στα σύνορα ανάμεσα στη Γάζα και το ισραηλινό έδαφος, σε διαδηλώσεις κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top