Κίνα: «Οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν»

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά από το Πεκίνο - Στήριξη από τη Ρωσία

Στην Ταϊβάν βρίσκεται από χθες η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εν μέσω έντονων αντιδράσεων της Κίνας, που προειδοποίησε ότι οι «ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα» της επίσκεψης αυτής. 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Σίε Φενγκ, κάλεσε επειγόντως χθες τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ζητώντας εξηγήσεις για την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Κίνα: Ξεκινά στρατιωτικές ασκήσεις στην Ταϊβάν λόγω της επίσκεψης Πελόζι

Υπογραμμίζοντας ότι η Πελόζι προκαλεί σκοπίμως και «παίζει με τη φωτιά», ο Φενγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη συνιστά σοβαρή παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας», υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Νάνσι Πελόζι

Η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα πληρώσουν το τίμημα της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν

«Η κίνηση είναι εξαιρετικά κραυγαλέα και οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών.

Υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, επεσήμανε μια σειρά ενεργειών που υποδηλώνουν - σύμφωνα με τον ίδιο - μια αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο Φενγκ, στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η Ταϊβάν δεν αναφέρεται ως «τμήμα της Κίνας», έχει ενταχθεί στη λεγόμενη «στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού», έχουν αναβαθμιστεί οι δεσμοί της Ουάσιγκτον με την Ταϊπέι, αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων και η υποστήριξη σε αυτονομιστικές δραστηριότητες για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Κίνα: Προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ λόγω της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν

Προειδοποίησε ακόμα ότι η αμερικανική πλευρά «θα πληρώσει το τίμημα» για τα λάθη της και προέτρεψε τις ΗΠΑ να λάβουν πρακτικά μέτρα για να αναιρέσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν.

Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι - Σειρήνες συναγερμού στην Κίνα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω στον λάθος δρόμο, κλιμακώνοντας την ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις», είπε ο Σίε Φενγκ, ο οποίος κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Νάνσι Πελόζι Ταϊβάν

Η Νάνσι Πελόζι δήλωσε πως ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας

«Η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα και σταδιακά θα επιστρέψει στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας», τόνισε. «Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δε θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», συμπλήρωσε.

Ταϊβάν: 20 υπερπτήσεις κινεζικών αεροσκαφών στη διάρκεια της επίσκεψης Πελόζι        

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ) μετά την άφιξη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς» τις αναφορές κινεζικών μέσων ενημέρωσης ότι μαχητικά αεροσκάφη Su-35 πέταξαν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Κίνα.

Πελόζι

Τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας 

Ξεχωριστά, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έκανε γνωστό ότι θα διεξάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από την Τρίτη το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν, ανέφερε η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα. 

ΗΠΑ: Αμερικανικά πολεμικά πλοία πλέουν κοντά στην Ταϊβάν        

Την ίδια ώρα αμερικανικά πολεμικά πλοία έπλεαν στην περιοχή της Ταϊβάν, την ώρα που η Νάνσι Πελόζι έφτανε στο νησί.

Ο 7ος Αμερικανικός Στόλος έκανε γνωστό με μήνυμά του στο Twitter ότι το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή από τις αρχές Ιουλίου, έπλεε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, νότια της Ταϊβάν.

Το USS Ronald Reagan συνοδεύεται από το αντιτορπιλικό USS Higgins. Το Higgins είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων εξοπλισμένο με το σύστημα μάχης Aegis, που περιλαμβάνει κυρίως αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Πελόζι

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νάνσι Πελόζι προκαλεί τις αντιδράσεις του Πεκίνου

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες του πλοίου Ronald Reagan να πραγματοποιεί ασκήσεις με το πλοίο εφοδιασμού USS Carl Brashear την Κυριακή.

Το αεροπλανοφόρο και η ομάδα του «πραγματοποιούν αποστολή ρουτίνας στον δυτικό Ειρηνικό», υπογράμμισε Αμερικανίδα αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης, αμφίβιο πλοίο του Σώματος Πεζοναυτών, το USS Tripoli, έπλεε την ίδια ώρα ανατολικά της Ταϊβάν.

Το Ronald Reagan και το Tripoli είναι και τα δύο αεροπλανοφόρα μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35, σύμφωνα με το USNI.

Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των δύο αυτών πλοίων στην περιοχή δε συνδέεται με την επίσκεψη της Πελόζι, της πλέον υψηλόβαθμης αξιωματούχου των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά τον προκάτοχό της Νιούτ Γκίνγκριτς το 1997.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Κίνας, κατηγόρησε χθες την αμερικανική κυβέρνηση ότι «αποσταθεροποιεί τον κόσμο» και χαρακτήρισε «αγνή πρόκληση» την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Βόρεια Κορέα, επίσης σύμμαχος της Κίνας, τής εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή της», κάνοντας λόγο για «άφρονα επέμβαση» στις «εσωτερικές υποθέσεις» άλλων κρατών από τις ΗΠΑ και για «πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις» που είναι κατ’ αυτή η «βασική αιτία» της αμφισβήτησης «της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», όπως είπε εκπρόσωπος της διπλωματίας της Πιονγκγιάνγκ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Πελόζι: «Ο κόσμος αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας»

Η Νάνσι Πελόζι από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ. 

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε.

«Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», συνέχισε.

Ταϊβάν: Η Νάνσι Πελόζι και οι σφοδρές επικρίσεις της για την Κίνα        

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η Νάνσι Πελόζι προκαλεί την έντονη αντίδραση του Πεκίνου. Η χθεσινή επίσκεψή της στην Ταϊβάν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ήρθε να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο αντιπαραθέσεων του παρελθόντος, καθώς κατά καιρούς έχει αποδοκιμάσει έντονα την πολιτική που ακολουθεί η Κίνα.

Το ταξίδι της 82χρονης προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε χαρακτηριστεί «εξαιρετικά επικίνδυνο» από το Πεκίνο, προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως και αντιδράσεις ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Πελόζι έχει σφοδρούς επικριτές ιδιαίτερα στους κόλπους των συντηρητικών.

Ο Λευκός Οίκος έδειξε αμηχανία αναφορικά με την επίσκεψη, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως προτού προσγειωθεί στην Ταϊπέι το αεροπλάνο που μετέφερε την Πελόζι. 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι υποστήριξε ωστόσο ότι δε θεωρεί πως υπάρχει κάτι που να «προκαλεί κρίση ή σύγκρουση».

Δεν είναι λίγοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν στο παρελθόν. Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί από το 1997 και το ταξίδι του προκατόχου της, Νιουτ Γκίνγκριτς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν τη λεγόμενη διπλωματία «στρατηγικής ασάφειας» σε σχέση με την Ταϊβάν. Αναγνωρίζουν μόνο την κινεζική κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν αποφασιστική υποστήριξη στην Ταϊπέι. Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Post, η Νάνσι Πελόζι διαβεβαιώνει ότι η επίσκεψή της έχει στόχο «να βρεθεί στο πλευρό της Ταϊβάν (…) όπου η δημοκρατία απειλείται».

Νάνσι Πελόζι: Όταν προκαλούσε και πάλι την οργή του Πεκίνου το 1991

Η Νάνσι Πελόζι είχε προκαλέσει την οργή του Πεκίνου το 1991, επισκεπτόμενη την πλατεία Τιενανμέν, δύο χρόνια μετά την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Συνοδευόμενη από δύο βουλευτές, πήγε στην πλατεία χωρίς εξουσιοδότηση και ύψωσε ένα ασπρόμαυρο πανό ως φόρο τιμής στους διαδηλωτές που σκοτώθηκαν. 

«Σε αυτούς που πέθαναν για τη δημοκρατία στην Κίνα», έγραφε το πανό, που εξόργισε τις κινεζικές αρχές. Απομακρύνθηκε συνοδεία αστυνομικών από την πλατεία Τιενανμέν.

Η Νάνσι Πελόζι διατηρεί επίσης δεσμούς φιλίας με τον Δαλάι Λάμα, τον οποίο επισκέφθηκε στη Νταραμσάλα το 2008 και συνάντησε τον Αρχιεπίσκοπο της Σανγκάης. 

«Εάν όσοι αγαπούν την ελευθερία δεν καταγγείλουν την καταστολή στην Κίνα και στο Θιβέτ, τότε θα χάσουμε κάθε ηθικό δικαίωμα να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο», είχε δηλώσει τότε.

Αποκάλεσε επίσης «ήρωες» τους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ και κατήγγειλε έντονα τη δίωξη των Ουιγούρων στην Κίνα.

ΗΠΑ: Ποια είναι η Νάνσι Πελόζι

Ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι είναι δεύτερη στη σειρά του πρωτοκόλλου (έκτακτης ανάγκης) για τη διαδοχή του προέδρου των ΗΠΑ, μετά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Γεννημένη στις 26 Μαρτίου 1940 στη Βαλτιμόρη, είναι παντρεμένη από το 1963 με τον επιχειρηματία Πολ Φράνσις Πελόζι με τον οποίο έχει αποκτήσει πέντε παιδιά. Αναδείχθηκε γρήγορα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος και εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή σε ηλικία 47 ετών.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων έχει πολλές αντιπάθειες. Άλλωστε δεν ξεχνάει κανείς εύκολα την χειρονομία της το 2020, όταν έσκισε το αντίγραφο της ομιλίας για την Κατάσταση του Έθνους που μόλις είχε εκφωνήσει ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.λικού Διοικητικού Θύλακα.

Ταϊβάν: Η «πέτρα του σκανδάλου» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εδώ και 72 χρόνια

Η Ταϊβάν παραμένει το πιο ευαίσθητο ζήτημα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας από το 1950 -όταν το νησί του Ειρηνικού συμμάχησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες-, με το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει μια μέρα κάποια στρατιωτική σύγκρουση. 

Ο Μπάιντεν είπε τον περασμένο Μάιο ότι η Ουάσιγκτον θα παρέμβει για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε οποιαδήποτε επίθεση από την Κίνα, αν και ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε αργότερα ότι εννοούσε ότι οι ΗΠΑ θα παρείχαν όπλα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Κινεζικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του Global Times, που ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα, υποστήριξαν ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα απαντούσε επιθετικά σε ένα ταξίδι της Πελόζι, πιθανώς στέλνοντας μεγάλη ποσότητα στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από το νησί της Ταϊβάν και πολεμικά πλοία στα κοντινά ύδατα. Τέτοιες πρωτοφανείς ενέργειες θα αναπαριστούσαν τη δήλωση της κυριαρχίας της χώρας στο νησί της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε το 1978 για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον συμφώνησε να αναγνωρίσει μόνο το Πεκίνο ως έδρα της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ αναγνώρισε -χωρίς, όμως, να επιδοκιμάζει- την κινεζική θέση ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα και η Ταϊβάν είναι μέρος της.

Οι ΗΠΑ επέμειναν ότι οποιαδήποτε ενοποίηση μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής χώρας πρέπει να είναι ειρηνική και προμήθευσαν την Ταϊβάν με προηγμένα όπλα, ενώ παρέμειναν σκόπιμα αόριστες σχετικά με το εάν οι αμερικανικές δυνάμεις θα βοηθούσαν στην άμυνα έναντι μιας κινεζικής επίθεσης.

Πάντως, επισκέψεις από Αμερικανούς βουλευτές χαμηλότερου προφίλ προκάλεσαν επίσης στρατιωτικές απαντήσεις από την Κίνα. Τον περασμένο Νοέμβριο, κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν γύρω από την ανατολική πλευρά του νησιού, έπειτα από επίσκεψη αντιπροσωπείας του αμερικανικού Κογκρέσου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top