Φυσικό Αέριο: «Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο»

«Αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom», λέει η Κομισιόν

Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

«Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσει η Gazprom», ανέφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουμε 12 χώρες, σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρείες μέσα στις χώρες, οι οποίες από τη μία ημέρα στην άλλη έχουν πλήρεις ή μερικές διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Gazprom

Η Gazprom κόβει το φυσικό αέριο στη Γερμανία

«Aυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον χειμώνα, τα σχέδια προετοιμασίας για το χειμώνα βασιζόμαστε στο χειρότερο δυνατό σενάριο» το οποίο είναι ότι θα υπάρχει πλήρης διακοπή από την Gazprom.

«Ποιος ξέρει εάν θα συμβεί ή όχι» προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

«Η Ευρώπη δεν κάνει αρκετά για να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο»

Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος για την Ενέργεια, Τιμ ΜακΦι ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο και ένα από τα σενάρια είναι ότι οι ροές δε θα ξαναξεκινήσουν».

Συναγερμός για το φυσικό αέριο - Το Plan B της Ελλάδας

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Άρη Λάμπου στο Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star, η Πέμπτη είναι κρίσιμη μέρα για την Ευρώπη καθώς είναι η καταληκτική ημερομηνία που οι εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 ολοκληρώνονται.

Θεωρητικά από μεθαύριο ανοίγει και πάλι ο αγωγός, ωστόσο υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία πως η Gazprom θα βρει κάποιο πρόσχημα ώστε να μην ανοίξει τη ροή του φυσικού αεριού.  

Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιο της για την ενεργειακή ασφάλεια ενόψει του χειμώνα αλλά και την «επόμενη μέρα» σε περίπτωση που τελικά η Gazprom κλείσει τη στρόφιγγα για περισσότερο διάστημα από αυτό που έχει προαναγγελθεί.

Σκρέκας: ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από Ρωσία

Το αντίκτυπο για τη χώρα μας

Η χωρά μας δεν επηρεάζεται άμεσα καθώς δεν παίρνουμε φυσικό αέριο από τον αγωγό Nord Stream ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη σιγουρά θα εκτινάξει τις τιμές στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού ενέργειας πάντως χτύπησε το καμπανάκι του κίνδυνου λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν κάνει πολλά για να μπορέσει να αντέξει το χειμώνα.

Έκτακτη συνεδρίαση για το φυσικό αέριο - Συναγερμός στην κυβέρνηση

Ωστόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρέθηκε χθες στο Αζερμπαϊτζάν, όπου και υπέγραψε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μνημόνιο συμφωνίας  για τον διπλασιασμό της εισαγωγής αζέρικου φυσικού αερίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top