Συναγερμός για το φυσικό αέριο - Το Plan B της Ελλάδας

Σε επιφυλακή η Ευρώπη για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Συναγερμός για το φυσικό αέριο - Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Στη σκιά της ρωσικής απειλής για κλείσιμο της στρόφιγγας παροχής φυσικού αερίου συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως υπάρχει επάρκεια αερίου.

To Plan B της Ελλάδας - Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Σαραντάκου, κυβερνητικά στελέχη έχουν επιδοθεί από το πρωί σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της αγοράς καθώς τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας τονίζουν πως στην Ελλάδα το ποσοστό ανησυχίας πρέπει να είναι το χαμηλότερο.

Έκτακτη συνεδρίαση για το φυσικό αέριο - Συναγερμός στην κυβέρνηση

Το ελληνικό Plan B για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η χώρα μας έχει τη μικρότερη δυνατή επίπτωση από οποιαδήποτε διακοπή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας καθώς:

Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

Σκρέκας: ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από Ρωσία

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.

Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαικής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.

Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Το σενάριο διακοπής του Ρωσικού Φυσικού αερίου θα μονοπωλήσει τη συζήτηση του Eurogroup

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ψαρά στις Βρυξέλλες «το θέμα της διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου δεν είναι επισήμως στην ατζέντα, θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα μονοπωλήσει τη συζήτηση του Eurogroup.»

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Η Ρωσία κλείνει τη Δευτέρα την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ!

Ανησυχία και στην Ευρώπη για την ολική διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου - Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

«Το σκηνικό είναι ανησυχητικό γιατί συνδυάζει ενεργειακή κρίση, και άρα χαμηλή ανάπτυξη, αλλά και πληθωρισμό. Αυτό που ανησυχεί τους υπουργούς είναι το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη, κάτι που θα επηρεάσει με τη σειρά της τα δημοσιονομικά για το 2023, δηλαδή τους προϋπολογισμούς της κάθε χώρας. Γιατί ναι μεν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι σε αναστολή για το 2023, αλλά τα εθνικά ταμεία θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, την Πέμπτη η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις νέες της οικονομικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, ενώ την επόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια» εξήγησε η Μαρία Ψαρά.

Φυσικό αέριο: Στον ρυθμό των τεράστιων αυξήσεων «χορεύει» η Ευρώπη

Ιταλία: Η Gazprom μείωσε κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς τη χώρα

Ταυτόχρονα όπως ανακοίνωσε ο Ιταλικός Όμιλος Υδρογονανθράκων Eni, η ρωσική Gazprom μείωσε σήμερα κατά ένα τρίτο την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Πιο αναλυτικά, ο ιταλικός όμιλος ενέργειας ανακοίνωσε ότι «η Gazprom έκανε γνωστό ότι για την σημερινή ημέρα θα προμηθεύσει την Eni με συνολικό όγκο αερίου που αντιστοιχεί σε περίπου 21 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες ο μέσος όρος ήταν 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Ο όμιλος Eni πρόσθεσε ότι θα δώσει επιπλέον στοιχεία σε περίπτωση νέας και ουσιαστικής μείωσης της ροής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top