Εκλογές στη Γαλλία - Σε αυτοδυναμία ελπίζει ο Μακρόν

Σήμερα ο β' γύρος που κρίνει την πλειοψηφία Μακρόν

Για τέταρτη φορά μέσα σε δυο μήνες οι Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, αυτή τη φορά για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους. Σήμερα ολοκληρώνονται οι βουλευτικές εκλογές, μετά τις προεδρικές του Απριλίου.

Περίπου 48,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι πρόκειται να συμμετάσχουν στις εκλογές, με τα αποτελέσματα να αναμένονται μετά το κλείσιμο των καλπών στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Παρισιού).

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που τον Απρίλιο νίκησε στις προεδρικές εκλογές, μπορεί να βγει πρώτος και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση. 

O Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν έδωσαν «μάχη» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Γαλλία. Τελικά, ο Μακρόν κατάφερε να πάρει ένα οριακό προβάδισμα και να κόψει πρώτος το νήμα προς το παρόν.

Γαλλία εκλογές: Οριακή νίκη για Μακρόν στον πρώτο γύρο

Με την αποχή να εκτιμάται πάνω από το 50% και τους Γάλλους να εμφανίζονται πως θέλουν για τον Μακρόν τη συγκατοίκηση στα ανώτατα κλιμάκια του γαλλικού κράτους, αλλά όχι με τον Μελανσόν, αυτές οι εκλογές χαρακτηρίζονται από την αδιαφορία και την αναποφασιστικότητα του εκλογικού σώματος.

Η εφημερίδα Le Figaro αναφέρει πως σύμφωνα με δημοσκόπηση το 70% των Γάλλων δεν επιθυμεί την απόλυτη πλειοψηφία για τον πρόεδρο, αλλά μόνο το 32% θα ήθελε να δει τον Μελανσόν στην πρωθυπουργία.

Η συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς φέρεται να οδεύει να καταλάβει τη δεύτερη θέση κερδίζοντας περί τις 200 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 289 που θα επέτρεπαν στον αρχηγό της Ζαν-Λικ Μελανσόν να «εκλεγεί» νέος πρωθυπουργός.

Στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έναν από τους δυο υποψήφιους βουλευτές που ήλθαν στον πρώτο γύρο πρώτοι σε ψήφους. Υπάρχουν ωστόσο οκτώ εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις, ενώ σε πέντε άλλες οι βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης Μελανσόν, 208 της Λεπέν και 87 νεογκολικοί Ρεπουμπλικάνοι, υποψήφιοι της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς.

Εμανουέλ Μακρόν

Ο δεύτερος γύρος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το αν ο Μακρόν θα καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top