Γαλλία εκλογές: Οριακή νίκη για Μακρόν στον πρώτο γύρο

Οι εκτιμήσεις για τον β΄ γύρο – Ποια θα είναι η στάση της Λεπέν

Μάχη στήθος με στήθος έδωσαν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Γαλλία. Τελικά, ο Μακρόν κατάφερε να πάρει ένα οριακό προβάδισμα και να κόψει πρώτος το νήμα προς το παρόν. 

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να έδειχναν τον Μελανσόν ότι θα τερμάτιζε πρώτος στον α΄ γύρο των βουλευτικών εκλογών, όμως ο Μακρόν έκανε την ανατροπή, σε μια εκλογική διαδικασία που πρωταγωνίστησε η… αποχή με 52,8%.

Γαλλία: Πρώτος σε ψήφους ο Μελανσόν, πρώτος σε έδρες ο Μακρόν

Η προσκείμενη στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξη «Μαζί» συγκέντρωσε το 25,75% των ψήφων, ενώ η συμμαχία «Nupes» του Μελανσόν ήρθε δεύτερη με ποσοστό 25,66%.

Γαλλία: Πρώτος ο Μακρόν, αλλά δέχεται πίεση

Ο συνασπισμός του Μακρόν αναμένεται να παραμείνει πρώτη δύναμη στη Γαλλία, όμως ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί να εφησυχάσει καθώς η ενωμένη αριστερά, αλλά και η ακροδεξιά κατέγραψαν ισχυρή άνοδο. 

Μακρόν

Ο συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε με ελάχιστη διαφορά από τον Μελανσόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλα παραμένουν ρευστά και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα κρίνει αν τελικά ο Μακρόν θα διατηρήσει ή όχι την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ελεύθερα την πολιτική του ατζέντα. 

Γαλλία: Σήμερα ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως θεωρείται σχεδόν απίθανο ο συνασπισμός του Μελανσόν να καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι αναμένεται να στηρίξουν τον Μακρόν την επόμενη Κυριακή. 

Το κόμμα του Μακρόν κι οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν από 265 έως 304 έδρες και την πρωτιά, σύμφωνα με το μέσο όρο εκτιμήσεων τεσσάρων δημοσκοπικών Ινστιτούτων μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Μακρόν Μπριζίτ

Ο δεύτερος γύρος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος για το αν ο Μακρόν θα καταφέρει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση

Δεύτερη ισχυρότερη παράταξη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση θα είναι όπως όλα δείχνουν η Nupes, η συμμαχία των αριστερών κομμάτων υπό τον Μελανσόν με 163 έως 207 έδρες, ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει από 17 έως 36 έδρες. Τέλος οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να κερδίσουν τουλάχιστον 33 έδρες.

Γαλλία: Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου φέρνουν περίσκεψη στον Μακρόν

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα κύρια μαθήματα που αντλούνται από τα αποτελέσματα του χθεσινού πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών είναι η άνοδος των αριστερών κομμάτων και της ακροδεξιάς, η κατάρρευση της παραδοσιακής δεξιάς, αλλά και το ρεκόρ αποχής. 

Ο συνασπισμός «Μαζί» του Γάλλου προέδρου και των κεντρώων συμμάχων του φέρεται να κερδίζει από 275 έως 310 έδρες, σύμφωνα με μια προβολή του Ifop-Fiducial και 255 έως 295 έδρες σύμφωνα με το Ipsos. Η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση είναι 289 έδρες (σε σύνολο 577).

Γαλλία: Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στον δεύτερο γύρο, όπου αναλυτές και δημοσκόποι εκτιμούν πως τις περισσότερες έδρες θα κερδίσει η παράταξη «Μαζί», που πρόσκειται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Μελανσόν

Ο αριστερός συνασπισμός του Μελανσόν βγήκε ενισχυμένος, αλλά εκτιμάται ότι δε θα καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Συμφωνούν επίσης ότι ο ηγέτης της συμμαχίας της αριστεράς Μελανσόν κατά πάσα πιθανότητα δε θα επιτύχει τον στόχο του να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή. Επίσης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο επανεκλεγείς στην προεδρία Εμανουέλ Μακρόν δύσκολα θα πετύχει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Και οι δυο πλευρές ευελπιστούν ωστόσο ότι την ερχόμενη Κυριακή η αποχή θα είναι μικρότερη.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών είναι σημαντικό για τον Μακρόν, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα μπορέσει να εφαρμόσει τα σχέδιά του στη δεύτερη θητεία του.

Γι' αυτό χρειάζεται πλειοψηφία στη Βουλή. Αν εξασφαλίσει μόνο μια σχετική πλειοψηφία, θα αναγκαστεί να ζητήσει υποστήριξη από άλλα στρατόπεδα και να υπάρξει τότε μια κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία, ανάλογα με τα προς ψήφιση νομοσχέδια, θα προσπαθήσει να στηριχθεί σε κεντροαριστερές ή κεντροδεξιές δυνάμεις.

Μελανσόν: «Το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε»

«Η αλήθεια είναι ότι το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν το βράδυ της Κυριακής, καλώντας τις δυνάμεις του να «ξεσπάσουν» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου συνιστά μια «μοναδική ευκαιρία», είχε δηλώσει νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι κάλπες και ανακοινώθηκαν τα πρώτα exit poll. 

Κάλεσε τους οπαδούς της αριστερής συμμαχίας να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την επόμενη Κυριακή για να απορρίψουν το πρόγραμμα του Μακρόν. Ωστόσο, ενδέχεται να επηρεαστεί από την έλλειψη δεξαμενής ψήφων στον δεύτερο γύρο και από την ισχυρή αποχή που καταγράφεται ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και στην εργατική τάξη, σύμφωνα με ειδικούς.

Γαλλία: Ποια θα είναι η στάση της Λεπέν 

Η Μαρίν Λεπέν, από τη μεριά της, είπε πως καλεί τους ψηφοφόρους της να μην πάρουν θέση στο δίλημμα Μακρόν ή Μελανσόν.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπέν χαιρέτισε την επίδοσή του κόμματός της στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών κάνοντας λόγο για «ιστορικό» αποτέλεσμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top