Επίθεση στο Καπιτώλιο: «Ο Τραμπ στο επίκεντρο»

Η Ιβάνκα Τραμπ δεν πίστεψε τον πατέρα της για νοθεία στις εκλογές

Επιτροπή Καπιτώλιο

Ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων τόνισε χτες πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο «επίκεντρο» της επίθεσης στο Καπιτώλιο την οποία η Επιτροπή αποκάλεσε ως «συνωμοσία» με σκοπό την παραμονή του Τραμπ στην εξουσία.

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Ο γιος του Τραμπ κατέθεσε σε εξεταστική επιτροπή

Η επιτροπή αναφέρθηκε στην έφοδο στο Καπιτώλιο ως την «κορύφωση απόπειρας πραξικοπήματος στις ΗΠΑ». Συγκεκριμένα ο Μπένι Τόμσον, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της επιτροπής, τόνισε πως η επίθεση στην έδρα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου έγινε με την «ενθάρρυνση» του πρώην προέδρου.

Δίκη Τραμπ: «Είχε φυτέψει τον σπόρο της επίθεσης πριν την 6η Ιανουαρίου»

«Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας», τόνισε ο βουλευτής, ο οποίος επέμεινε πως «παρουσιάζομαι ενώπιόν σας απόψε όχι ως Δημοκρατικός, αλλά ως Αμερικανός που ορκίστηκε να υπερασπίζεται το Σύνταγμα», το οποίο «δεν προστατεύει μόνο τους Δημοκρατικούς, ούτε μόνο τους Ρεπουμπλικάνους, μας προστατεύει όλους».

Στην παρουσίαση των συμπερασμάτων της, σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, προβλήθηκαν βίντεο που δεν είχαν μεταδοθεί ποτέ πριν, καθώς και καταθέσεις που σύμφωνα με την επιτροπή αποδεικνύουν πως διεξήχθη εσκεμμένη εκστρατεία για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, τις οποίες κέρδισε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

Τον τελευταίο χρόνο, τα μέλη της ειδικής εξεταστικής επιτροπής -επτά κοινοβουλευτικοί των Δημοκρατικών, δύο των Ρεπουμπλικάνων- άκουσαν πάνω από 1.000 μάρτυρες, ανάμεσά τους δύο παιδιά του πρώην προέδρου, και μελέτησαν 140.000 ντοκουμέντα στην προσπάθειά τους να φωτίσουν τις πράξεις και τις χειρονομίες του κ. Τραμπ πριν αρχίσει η επίθεση, κατά τη διάρκειά της και μετά.

Εισβολή Καπιτώλιο: Πέντε οι νεκροί - Θα δώσει χάρη στον εαυτό του ο Τραμπ;

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ «κάλεσε το πλήθος, διέγειρε το πλήθος και άναψε τη φωτιά αυτής της επίθεσης», τόνισε η Λιζ Τσέινι, το ένα από τα δύο μέλη της επιτροπής που ανήκουν στο GOP. «Ο πρόεδρος Τραμπ πίστευε πως οι οπαδοί του στο Καπιτώλιο, και θα το βάλω αυτό σε εισαγωγικά, έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Αυτό είπε στους συνεργάτες του που τον εκλιπαρούσαν να καλέσει τον όχλο να διαλυθεί».

«Αυτοί που εισέβαλαν στο Καπιτώλιό μας κι έδωσαν μάχη με τους αστυνομικούς για ώρες κινητοποιήθηκαν εξαιτίας αυτού που τους είχε πει ο πρόεδρος Τραμπ: ότι οι εκλογές εκλάπησαν, ότι αυτός ήταν ο νόμιμος πρόεδρος». «Όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να κρατήσουν στο μυαλό τους ότι (...) το πρωί της 6ης Ιανουαρίου (2021), πρόθεση του (...) ήταν να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ».

Η Κάρολιν Έντουαρντς, η πρώτη αστυνομικίνα που τραυματίστηκε στην επίθεση των οπαδών του κ. Τραμπ στο Καπιτώλιο, παρομοίασε όσα έζησε με «εμπόλεμη ζώνη». «Γλίστραγα στο αίμα ανθρώπων», ήταν «μακελειό», «χάος».

Εισβολή Καπιτώλιο: Είχαν στόχο να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, μερικές ώρες πριν από την ακρόαση, έπλεξε το εγκώμιο των οπαδών του που ενεπλάκησαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας: επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για «ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην ιστορία για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της».

Η Ιβάνκα Τραμπ δεν πίστευε τους ισχυρισμούς του πατέρα της για νοθεία στις εκλογές

Η Ιβάνκα Τραμπ, κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλός του, κατέθεσε μέσω βίντεο στην ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2020 στο Καπιτώλιο ότι δεν πίστεψε τους ισχυρισμούς του πατέρα της ότι η ήττα του στις προεδρικές εκλογές οφειλόταν σε νοθεία.

«Σέβομαι τον υπουργό Δικαιοσύνης (Ουίλιαμ) Μπαρ, οπότε δέχθηκα όσα είπε», επεσήμανε. 

Σύμφωνα με την Ιβάνκα Τραμπ, ο Μπαρ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εντόπισε σοβαρή νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2020 η οποία να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές.

Επιτροπή Καπιτώλιο

Η Ιβάνκα Τραμπ καταθέτει μέσω βίντεο στην Επιτροπή (AP Photo/Andrew Harnik)

Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έδειξε ένα βίντεο από την κατάθεση του Μπαρ ενώπιόν της. Σε αυτό ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτηρίζει «μ..κίες» τους ισχυρισμούς του Τραμπ. 

Ο Μπαρ υπογράμμισε ότι «είχα δηλώσει στον πρόεδρο με εμφατικό τρόπο ότι δεν βλέπω ενδείξεις νοθείας η οποία θα μπορούσε να έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Και ειλικρινά ενάμιση χρόνο μετά ακόμη δεν βλέπω». 

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε εξάλλου ότι είπε στον Τραμπ ότι οι ισχυρισμοί του έχουν «μηδενική βάση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top