Εισβολή Καπιτώλιο: Πέντε οι νεκροί - Θα δώσει χάρη στον εαυτό του ο Τραμπ;

Δεσμεύτηκε πάντως για ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας

Εικόνες από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο- βίντεο Reuters

Οι πρωτοφανείς εικόνες που εκτυλίχθηκαν στις ΗΠΑ, με την εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά και η στάση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου έχουν τραβήξει τα βλέμματα όλου του πλανήτη. Την ίδια ώρα, οι νεκροί από τα επεισόδια έφτασαν τους πέντε. Κι ενώ, τα γεγονότα βαραίνουν το κλίμα και την ιστορία της Αμερικής, νέες πληροφορίες λένε τώρα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να δώσει ακόμη και χάρη στον εαυτό του, κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες του τις τελευταίες εβδομάδες.

Μπάιντεν: «Εγχώριοι τρομοκράτες οι οπαδοί του Τραμπ»

Πέντε οι νεκροί 

Ένας αστυνομικός, από τους άνδρες της αστυνομίας του Καπιτωλίου (USCP), είναι το πέμπτο θύμα από τα επεισόδια. Υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη όταν συνεπλάκη με οπαδούς του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαίωσε το ομοσπονδιακό αστυνομικό σώμα το βράδυ της Πέμπτης.

Καπιτώλιο: «Κύμα» παραιτήσεων από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ

Ο αστυνομικός Μπράιαν Σίκνικ τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής με διαδηλωτές την 6η Ιανουαρίου, και αφού επέστρεψε στις εγκαταστάσεις της USCP κατέρρευσε, αναφέρεται σε ανακοίνωση του σώματος που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του» χθες βράδυ.Ο Σίκνικ είχε ενταχθεί στο σώμα το 2008.

Για τον θάνατό του θα διενεργηθεί έρευνα από την αστυνομία της Ουάσινγκτον, την USCP και ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζητα την απομάκρυνση Τραμπ

Σκέφτεται να δώσει χάρη στον εαυτό του ο Τραμπ; 

Αυτό δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters χθες Πέμπτη, ενώ την ίδια πληροφορία δημοσίευσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη δύο πηγές, τις οποίες επίσης δεν κατονόμασε.

Οι πληροφορίες λένε πως οι συνομιλίες του Τραμπ με τους συνεργάτες του για το ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του, έλαβαν χώρα μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν συνεχίστηκαν μετά τις ταραχές στο Καπιτώλιο, οι οποίες έχουν φέρει στην επιφάνεια τα αιτήματα για άμεση καθαίρεσή του από το αξίωμα του προέδρου.

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο «Σαμάνος» που εισέβαλε στο Καπιτώλιο

Σημειώνεται δε, πως η προοπτική του να αποδώσει ένας πρόεδρος χάρη στον εαυτό του δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ. Όπως γράφει το CNBC, οι μελετητές διαφωνούν για το αν μια τέτοια πράξη θα ήταν επιτρεπτή. Ακόμα και αν η χάρη ήταν νόμιμη όμως, θα ίσχυε μόνο για ομοσπονδιακά εγκλήματα.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το NBC News, ο Τραμπ σκέφτεται και την προοπτική του να απονείμει χάρη σε συγγενικά πρόσωπα καθώς και σε στενούς συνεργάτες.

Οι «κατηγορίες» που βαραίνουν τον Τραμπ

Νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτεθεί σε ομοσπονδιακές κατηγορίες που σχετίζονται με τις προσπάθειές του να παρεμποδίσει την έρευνα του πρώην ειδικού συμβούλου Ρόμπερτ Μούλερ για φερόμενους δεσμούς μεταξύ της εκστρατείας του 2016 και της Ρωσίας.

Είναι επίσης πιθανό ότι ο Τραμπ παραβίασε ομοσπονδιακό νόμο πιέζοντας υψηλόβαθμο αξιωματούχο της πολιτείας της Τζόρτζια να «βρει» ψήφους σε μια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας το Σάββατο, η ηχογράφηση της οποίας δημοσιεύτηκε από την The Washington Post.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τους Times, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Pat Cipollone, προειδοποίησε τον Τραμπ ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο νομικά ως αποτέλεσμα των ενεργειών του που υποκινούσαν τον όχλο που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο, αν και ο εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δεν έχει δείξει κάποια προθυμία να  ασκήσει δίωξη στον Τραμπ μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται όμως να το πράξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης του.

Ο Τραμπ πάντως έχει βρεθεί αντιμέτωπος και με μια ακόμη εγκληματική κατηγορία, καθώς στη Νέα Υόρκη, ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Cyrus Vance Jr., έχει δηλώσει ότι ο Τραμπ και οι επιχειρήσεις του θα μπορούσαν να διωχθούν ποινικά για φορολογικά εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε ισχυριστεί σε μια ανάρτηση του 2018 στο Twitter ότι έχει το «απόλυτο δικαίωμα» να απονείμει χάρη τον εαυτό του. Το Γραφείο Νομικών Συμβούλων (OLC) είχε καταλήξει όμως στο αντίθετο συμπέρασμα σε γνωμοδότηση του 1974 που εκδόθηκε λίγο πριν παραιτηθεί ο Νίξον. Οι γνωμοδοτήσεις του OLC όμως δεν είναι δεσμευτικές. Σημειώνεται ακόμη, πως ο Ρίτσαρντ Νίξον είναι ο μόνος πρώην πρόεδρος ο οποίος είχε παραιτηθεί, και έχει λάβει χάρη. Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ του είχε απονείμει χάρη για το ρόλο του στο σκάνδαλο του Watergate που τελικά έριξε την προεδρία του.

Δεσμεύτηκε για ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας ο Τραμπ

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Πέμπτη ότι στρέφει πλέον την προσοχή του στο να γίνει «ομαλή» και «εύτακτη» μεταβίβαση της εξουσίας, μετά την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου από το Κογκρέσο, μερικές ώρες μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο.

Στην πρώτη ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter μετά τα σοβαρά επεισόδια και χωρίς να προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε βίντεο ότι:

Το Κογκρέσο κύρωσε τα αποτελέσματα. Νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου. Στρέφω την προσοχή μου τώρα στο να εξασφαλίσω την ομαλή, εύτακτη και απροβλημάτιστη μεταβίβαση της εξουσίας. η στιγμή που αποτελείται επούλωση και συμφιλίωση

Ακόμη δήλωσε ότι αυτοί που ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια της Τετάρτης δεν «αντιπροσωπεύουν» τις ΗΠΑ και θα «πληρώσουν».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι, σε σύντομη παρέμβασή της, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του «καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top